Vaarbewijzen worden verplicht gesteld

Vaarbewijzen worden verplicht gesteldDe Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) heeft gisteren twee vaarbewijzen verstrekt. Hiermee zijn landelijk drie vaartuigbestuurders in het bezit van een vaartuigbewijs. Een vaarbewijs is een bewijs, dat een vaartuigbestuurder de bevoegdheid verleent om een vaartuig te besturen. Op basis van de wettelijke bepalingen die momenteel gelden, zal de verplichting van het in het bezit zijn van een vaarbewijs worden ingevoerd. De huidige wetgeving spreekt niet van een vaarbewijs, maar schrijft wel voor hoe de gebruikers van het water zich moeten gedragen. De wetgeving biedt de mogelijkheid om daar alvast een aanvang mee te maken. De MAS is momenteel doende de veiligheid op het water te verhogen. Er is gekeken naar de ter beschikking zijnde wettelijke bepalingen, maar er is ook speciale wetgeving klaargestoomd voor de vaartuigbewijzen.
Zij die de training niet hebben gevolgd, hebben theoretisch de kennis niet over hoe men zich moet gedragen op de rivier. MAS is een paar weken terug gestart met een campagne om de vaartuigbestuurders op te roepen om de trainingen te volgen. De training is bedoeld voor alle bestuurders van vaartuigen. “Iedereen die gebruik maakt van een vaartuig, moet de training volgen. Wij zitten in de transitiefase. Wij zullen niet iedereen die momenteel vaart stoppen. Wij zullen de zaak geleidelijk aanpakken”, zegt Lloyd Gemerts, manager Maritieme Administration. Het vaarbevoegdheidsbewijs is vijf jaren geldig. De trainingen worden verzorgd door het Surinaams Maritiem Instituut. Als men de lessen eenmaal gevolgd heeft, beschikt men over een certificaat voor de theoretische kennis. Vervolgens moet men ook nog bevoegd zijn om te mogen varen. Daar komt de MAS in. Na verificatie verstrekt de MAS een vaarbewijs.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!