Gajadien: “Corruptie wordt onder neus Bouterse gepleegd”

Gajadien “Corruptie wordt onder neus Bouterse gepleegd” (2)
Gajadien “Corruptie wordt onder neus Bouterse gepleegd”Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt dat president Desi Bouterse selectief blind is voor de corruptie die onder zijn neus wordt gepleegd. Uit stukken die Dagblad Suriname in de brievenbus kreeg blijkt dat het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) net voor de verkiezingen in 2015, 93.6703 hectare grond in Wanica, dat in grondhuur was uitgegeven, voor bijna Euro 2.3 miljoen heeft gekocht. Het gebied staat meer bekend als perceel nummer 34 van de Tawajariepolder. “De president kan duizend ontkennen over corruptiepraktijken in zijn regering, maar hij heeft nooit zelf een deskundig onderzoek laten verrichten binnen zijn ministeries en parastatale bedrijven”, stelt de politicus. Uit de stukken blijkt dat de koopsom is opgebracht op de post ‘Landbouw infrastructuur en export promotion’ van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Voor dit stuk land is het equivalent van € 2.341.757,50 tegen de geldende dagkoers van SRD 4.15, betaald. Het ministerie van Financiën heeft de koopsom overgemaakt voor Global Vastgoed NV. Opvallend in deze transactie is de data waarop de documenten in orde zijn gemaakt. Volgens Gajadien laten de stukken duidelijk zien hoe de regering vlak voor de verkiezingen van mei 2015 om zijn gegaan met staatsgelden. Dit slechts om eigen mensen of wel kennissen te bevoorrechten. “Wij hebben gezien dat hetzelfde bedrijf, Global Vastgoed, eerder ook een USD 4 miljoen lening kreeg van een bekend staatsbedrijf en tot de dag van vandaag is die lening niet terugbetaald. Zelfs de waarde als onderpand is niet toereikend om dat te dekken”.
Ameerali veranderde eerste missive en data
Op 18 februari 2015 kreeg de toenmalige Financiënminister Andy Rusland van Financiën de offerte van het terrein De offerte is gedaan door Adjai B., directeur van Global Vastgoed NV. Op 20 maart 2015 deelt vicepresident Robert Ameerali in een missive de minister van ROGB mee dat naar aanleiding van zijn voorstel van 5 maart 2015, met codering geheim, de Raad van Ministers in de vergadering van dinsdag 10 maart 2015, de aankoop van het terrein ten noorden van het Panamakanaal heeft goedgekeurd. Het in grondhuur uitgegeven perceelland wordt aangekocht door het ministerie van ROGB ten behoeve van het ministerie van LVV. De aankoopsom van bijna euro 2.341.757,50 is opgebracht op de beleidsmaatregel ‘Landbouw, Infrastructuur en export promotion’ op de ontwerpbegroting van LVV voor het dienstjaar 2015. Op 18 mei 2015 wijzigde Ameerali de missive van 20 maart 2015. In de nieuwe missive staat dat RGB het voorstel voor aankoop heeft gedaan op 27 april en niet 5 maart zoals in de missive van 20 maart. Er wordt nu vastgelegd dat het grondhuurrecht op het perceelland “in algemeen belang vervallen wordt verklaard tegen een betaling van een overeengekomen schadeloosstelling aan Global Vastgoed NV. De schadeloosstelling is € 2.341.757,50 en zal de tegenwaarde in Surinaams courant worden betaald tegen de geldende dagkoers van de Centrale Bank van Suriname
Spoedbehandeling
Op 25 maart 2015 vraagt RGB-minister Steven Relyveld zijn collega van LVV, Soeresh Algoe, met spoed om de autorisatie van het overeengekomen bedrag voor de koop van het terrein te effectueren. Op 20 mei 2015 tekent minister Rusland van Financiën voor de autorisatie van het aangevraagde bedrag van SRD 9.718.293,63. (€ 2.341.757,50 x koers SRD 4.15). Op 21 mei 2015 krijgt minister Algoe van LVV de factuur van de ‘schadeloosstelling’ van de directeur van Global Vastgoed NV. Op dezelfde dag worden de bestelbonnen op naam van Global gemaakt en goedgekeurd door LVV. Op de bestelbonnen is de omschrijving ‘betreft schadeloosstelling vanwege overname 93,6703 ha perceelland, missive268’ gebruikt. Toenmalige LVV-directeur Gerrit Breinburg heeft de bestelbonnen getekend. Gajadien benadrukt dat President Bouterse steeds een corruptiefaciliterend beleid heeft gevoerd. Volgens de politicus zijn dit voor hem slechts indicaties hoe men om is gegaan met de middelen van de samenleving en hoe ‘de corrupte bende’ huis heeft gehouden binnen de regering van Bouterse.
FR

error: Kopiëren mag niet!