Sham Binda: “Bouterse wil actievoerenden intimideren”

Dat president Desi Bouterse in de afgelopen periode een aantal uitspraken heeft gedaan die niet bij de functie van president horen, geeft aan dat het staatshoofd de duizenden actievoerenden, die vandaag door de vakbeweging bij de nationale protestmanifestatie worden begeleid, wil intimideren. Tot deze conclusie komt Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Bedrijven in Suriname (Akmos). “Op een politieke manier probeert men alle soorten berichtgevingen de samenleving in te sturen om de mensen te intimideren. Het zijn intimidatie uitdrukkingen wanneer wij horen dat er rubberen kogels en traangas worden geïmporteerd. Hij probeert constant de acties te frustreren. Het zijn bedoeld om mensen bang te maken”, zegt Binda aan Dagblad Suriname. De Akmos-topman benadrukt dat de acties van de vakbeweging nimmer een politieke achtergrond hebben, zoals het staatshoofd en delen van zijn regering wil doen geloven. “De vakbeweging en het bedrijfsleven zijn niets anders dan een deel van het volk. Het zijn geen vreemdelingen en buitenlanders die op straat gaan. Het is de massa, de massa is het volk”, aldus Binda. De eis van de groep blijft ondanks de inspanningen overeind. Dat is op dit moment niet het naar huis sturen van de regering, maar het wegzetten van de receptuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De vakbondsman benadrukt dat de vakbeweging steeds heeft aangetoond op een democratische en vreedzame wijze haar eisen te stellen. “Als hij geen oor heeft voor deze eisen, dan zullen wij het voor zijn verantwoordelijkheid laten. Uiteindelijk zal het volk bepalen wat er verder zal gebeuren”, aldus Binda.
Bouterse en Hoefdraad zijn geen goden
Binda benadrukt dat Bouterse en zijn Financiënminister, Gillmore Hoefdraad, niet moeten denken dat zij God zijn, wanneer wederom via een ‘afvallig programma’ wordt aangegeven dat de overeenkomst met het IMF niet kan worden teruggedraaid. “Dan wanen zij zich eigenaar en God van het land. Als de massa een eis stelt en je bent een goede democraat, een goede bestuurder van het land, dan zal je dan naar die massa moeten luisteren.” De Akmos-topper benadrukt dat het land niet van Bouterse en Hoefdraad is. Vandaar dat deze mensen niet moeten denken dat een contract niet teruggedraaid kan worden. Volgens hem weet de samenleving nog steeds niet wat de onderliggende deals zijn met het IMF, omdat dit pas op 6 juni wordt bekendgemaakt.

Vakbeweging bepaald niet of een regering naar huis gaat

Volgens de Akmos-voorzitter bepaalt de vakbeweging niet of deze regering naar huis moet gaan. Dat is de taak van het volk, die de macht wel heeft. “Het volk bestaat niet alleen uit mensen uit de vakbeweging, maar ook uit politieke aanhangers. Wij moeten de regering wel wijzen dat het niet zo door kan gaan, omdat mensen straks geen eten zullen hebben. De vakbeweging moet dan later niet verweten worden dat zij niets tegen deze chaos heeft gedaan”, aldus Binda.
FR

error: Kopiëren mag niet!