Mahinder Jogi: “DNA-vergadering was misleiding volkswil”

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is nog steeds niet te spreken over het feit dat de leiding van De Nationale Assemblee (DNA) afgelopen dinsdag bewust met de regering heeft samengewerkt om de kracht van de volksvertegenwoordiging te desavoueren. “De DNA-vergadering van dinsdag was een misleiding van de volkswil, omdat de leiding van het parlement bewust met de regering heeft samengewerkt om de volksvertegenwoordiging te desavoueren.” De politicus benadrukt dat dit alles mosterd na maaltijd is, vooral als hij naar de recente uitspraak van Financiënminister Gillmore Hoefdraad luistert, waar de bewindsman heeft aangegeven dat de overeenkomst met het IMF niet meer teruggedraaid kan worden. “Wanneer de minister van Financiën heel uitdrukkelijk stelt dat de overeenkomst met het IMF niet meer teruggedraaid kan worden, ondersteunt de uitspraak van de minister datgene wat ik zeg. De regering heeft dit willens en wetens gedaan. Zij heeft lak aan het parlement.” Volgens de parlementariër is niet de ontwikkeling van het land voor de regering belangrijk, maar het geld. Ook wil de regering volgens hem geen interventie hebben van het parlement over wat de ontwikkelingsrichting zal zijn en hoe de middelen gebruikt zullen worden. Naar zijn inziens heeft de regering om deze reden het parlement buiten spel gezet. Hij vraagt zich af wat de rol van het parlement nu is, nu alle zaken van het IMF al zijn afgerond. “In welke mate is het nu nog mogelijk om de zinvolle bijdrages, die er zijn mee te nemen in het plan dat reeds bestaat? Is er amendement mogelijk? Anders is het niet zinvol dat het parlement debatteert en zoveel geld uitgeeft, maar niets kan doen”, aldus de parlementariër.
Hoeveel geld wordt in totaal geleend?
Jogi heeft tijdens de vergadering in het parlement ook duidelijk gevraagd hoeveel geld de regering in totaal van plan is te gaan lenen. Volgens de politicus is het belangrijk te weten wat er precies met de gelden van het IMF zullen worden gedaan en wat de regering precies bedoelt met ‘betalingsbalanssteun’. “Betekent betalingsbalanssteun dat het geld ergens in een kluis gaat liggen van de Centrale Bank? Of betekent het dat met dat geld projecten en zaken zullen worden uitgevoerd.” Volgens de politicus heeft Hoefdraad eerder aangegeven dat de USD 478 miljoen niet aangetekend moet worden als een lening.

‘Regering gaat geld overhouden’

“Wanneer de regering de voorgestelde maatregelen van het IMF uitvoert, zoals de energietarieven, betekent het dat zij geld zal overhouden. Wanneer SRD 4 miljoen op jaarbasis bij de EBS wordt gesubsidieerd, gaat die SRD 4 miljoen nu overblijven. Wat zal er met dit geld worden gedaan?” Volgens de VHP’er krijgen we op basis van deze conclusie niet alleen geld van het IMF en andere internationale financiële instellingen, maar gaat zij miljoenen SRD’s nu besparen. Belangrijk daarom volgens hem is om te weten wat er met dit geld zal worden gedaan. Dit, om te voorkomen dat deze gelden verbrast of voor verkeerde prioriteiten worden gebruikt. “Na zoveel offers van het volk moet het duidelijk zijn dat het volk hiervan beter zal worden”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!