Stichting Perisur traint 23 zorgverleners in rouwverwerking bij babysterfte

Stichting Perisur traint 23 zorgverlenersAfgelopen zaterdag organiseerde Stichting Perisur een training over rouwverwerking bij babysterfte. Sterfte van een ongeboren of pasgeboren baby is één van de meest traumatische ervaringen, niet alleen voor de ouders maar ook voor de zorgverleners. Zorgverleners zijn vaak onvoldoende getraind om de ouders begeleiding te bieden in zo een droevige aangelegenheid. De training werd geopend door Manodj Hindori, voorzitter van Stichting Perisur. Hij benadrukte dat er grote vraag was naar deze training, waaraan 23 deelnemers uit alle ziekenhuizen en eerstelijns instellingen hebben deelgenomen. Bij de training werd dieper ingegaan op de wetenschappelijke achtergronden van perinatale sterfte en het rouwproces daarbij, het kweken van meer begrip voor de ouders en familie die een baby zijn kwijtgeraakt en het ondersteunen van zorgverleners, die zelf geëmotioneerd zijn geraakt. De deelnemende artsen, verloskundigen, verpleegkundigen en maatschappelijke werkers konden tijdens de sessie met intervisiecoach Satya Hindori hun eigen ervaringen delen. De deelnemers kwamen niet alleen uit Paramaribo, maar ook uit de districten Nickerie, Brokopondo en Sipaliwini. Hierdoor kwamen er ook verschillende culturele aspecten bij rouwverwerking naar voren. Neuropsycholoog Sila Kisoensingh gebruikte tijdens haar presentatie veel praktijkvoorbeelden van complexe gevallen van rouwverwerking. In het ’s Lands Hospitaal is er al een werkgroep rouwverwerking actief, onder leiding van verpleegkundige Hellen Wesenhagen-Doerga. De aanpak van ’s Lands Hospitaal werd door haar toegelicht, hetgeen een inspiratie was voor de deelnemers van de andere instellingen.
Het rouwproces bij babysterfte vereist betere begeleiding
De coördinator van de training, Ashna Hindori-Mohangoo, legde uit dat iedereen die een dierbare verliest in rouw wordt gedompeld. Het normale rouwproces kent verschillende fasen, waarvan de laatste acceptatie en integratie van het overlijden is. In tegenstelling tot de rouw bij het overlijden van een oudere of jongere dierbare heeft het rouwproces bij een ongeboren of een pasgeboren baby bijzondere aspecten. “Ongeveer een kwart van de overleden baby’s in Suriname is voldragen”, vertelde Hindori-Mohangoo. Stichting Perisur bepleit dat met deze training wordt bereikt dat ouders, die door babysterfte getroffen zijn, zich in elke instelling beter begrepen voelen in hun verdriet en een professionele begeleiding mogen verwachten vanuit de zorgverleners bij de verwerking van hun rouwproces. Het ligt in de bedoeling dat er binnen elke zorginstelling, waar er zwangerschapsbegeleidingen en bevallingen plaatsvinden, een werkgroep ontstaat die de training omzet in een concrete aanpak van rouwverwerking. De stichting gaat zich inzetten dat er een landelijke commissie rouwverwerking bij perinatale sterfte wordt opgericht, die de werkgroepen binnen de zorginstellingen verder zal ondersteunen bij de implementatie.

error: Kopiëren mag niet!