Berenstein: “Het geld wordt als een worst gehangen”

Vakbondsleider Robby Berenstein is niet te spreken over de opmerking van de voorzitter van het parlement in het praatprogramma ‘Bakana Tori’. Op de laatst gehouden persconferentie over de protestmanifestatie zei Berenstein dat de regering er juist blij mee moet zijn dat de manifestatie op een moment komt waarop de vakbeweging zaken nog onder controle heeft. Berenstein had het over de ordelijkheid van de acties. “De effecten van de verhoogde tarieven zijn pas eind juni te merken. Mensen zullen op den duur zelf op straat willen komen. Dan hebben we chaos. Wij moeten dat proberen te voorkomen”, stelde Berenstein. Dit viel bij de voorzitter van het parlement, Jennifer Simons, niet in goede aarde. Die stelde concreet de uitspraken van Berenstein als een bedreiging te zien. Volgens haar kan Berenstein zich niet afdoen van de verantwoordelijkheid over een actie die door zijn organisatie geïnitieerd is, en vervolgens wanordelijk wordt.
Berenstein ziet het anders
“Mek voorzitter gim wang break. Ze mag het opvatten als een bedreiging, want ze wil het plaatsen in een situatie, waarbij ze kan zeggen dat wij die chaos hebben veroorzaakt. Dit is in feite een bedreiging van haar naar ons toe. Hoe bedreig ik als ik de gevoelens van de mensen doorgeef? Berenstein no ben taki, Bernstein ben warschow oenoe”, stelt de vakbondsvoorman. Wat volgens Berenstein nog recht overeind staat, is de eis van de vakbeweging. Met het geld van de Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn de effecten van de maatregelen van de overheid niet weggemaakt. De effecten blijven nog recht overeind. “Het gaat niet om als wij wel of geen geld moeten krijgen. Het gaat om de voorwaarden van de lening. De voorwaarden hebben enorme effecten op de gehele economie. Het zou goed zijn als men tegelijkertijd zou zeggen hoe wij het geld zullen aflossen, in welke periode wij het zullen aflossen, welke lasten wij moeten dragen. Laat men de mensen ook uitleggen dat als gevolg van de maatregelen het volk zwaar zal verarmen”, stelt Berenstien.
Het geld wordt volgens Berenstein als een worst gehangen alsof wij de grootste ‘catch’ naar binnen hebben gehaald, maar men praat niet over de effecten. Berenstein gelooft nog steeds dat de protestmanifestatie van de vakbeweging, het gezamenlijke bedrijfsleven en maatschappelijker groeperingen de regering waker zal schudden. De regering heeft volgens Berenstein nog steeds het roer in handen. Het is de regering die dealt met zijn bevolking. Die kan zaken alsnog terugdraaien. “Tenzij zij het roer aan IMF hebben overgegeven. Indien zij het roer ook niet in eigen handen hebben, moeten zij dat ook zeggen aan het volk. Op zijn minst gaat de protestmanifestatie de mensen hun gevoelens laten uiten over de desastreuze effecten. Hoe zou de bevolking haar misnoegen anders kenbaar kunnen maken?”, aldus Berenstein.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!