Scholen Brokopondo zetten zich in voor verbeterde veerkracht bij rampen

Scholen Brokopondo zetten zich in voor verbeterde rampen veerkracht (1)
Scholen Brokopondo zetten zich in voor verbeterde rampen veerkracht (2)Het Surinaamse Rode Kruis (SRK) heeft samen met leerkrachten en leerlingen van de Frans Pryorschool en de EBGS Balingsoela een onderzoek gedaan naar mogelijke risico’s en gevaren (Vulnerability and Capacity Assessment (VCA)). Dit onderzoek werd middels een ‘scouting’ van de schoolterreinen gedaan op 28 en 29 april jongstleden. Naast het leren herkennen van risico’s, gevaren en capaciteiten, leren zij de gemeten risicofactoren om te zetten in capaciteiten voor de school, zodat de impact van de negatieve gevolgen van rampen hierdoor verkleind worden. Het Rode Kruis heeft een actieve rol in het voorbereiden van gemeenschappen op de gevolgen van rampen. Ook scholen die een belangrijke schakel zijn binnen deze gemeenschappen, blijven niet bespaard van de gevolgen van rampen, die de laatste decennia in frequentie zijn toegenomen. Kinderen behoren samen met senioren burgers tot de meest kwetsbaren in geval van een ramp, zegt Humphrey Blinker, waarnemend Disaster Management Unit Coördinator van het Surinaamse Rode Kruis. Vandaar dat met dit scholenrampenplanproject getracht wordt om de capaciteit van de scholen om adequaat te reageren bij rampen, te versterken. Dit programma is in 2008 door het Rode Kruis in Suriname geïntroduceerd op Wageningen en in 6 gemeenschappen in Boven Suriname. In de jaren hierna zijn ook scholen in Albina en Commewijne versterkt met deze methode.
Het Scholenrampenplanprogramma wordt gefinancierd door de Alcoa Foundation en heeft een looptijd van 12 maanden. Het SRK en de Alcoa Foundation hopen 1.250 personen te hebben bereikt op 31 december 2016, welke het einde van dit project markeert. De Alcoa Foundation ondersteunt dit initiatief van vergroten van zelfredzaamheid binnen de gemeenschappen. Ook de Maria Nellaschool, de St. Bernardusschool en de Openbare School Zanderij in Para worden getraind in deze methode. Het uiteindelijke doel is dat deze scholen een eigen rampenplan hebben en weten hoe te handelen in geval van rampen.

error: Kopiëren mag niet!