Robby Naarendorp: ‘Status-quo is gehandhaafd, we weten nog steeds niets’

De vakbeweging is eergisteren voor de zoveelste keer met de regering om de tafel geweest om te praten over haar noden en pijnpunten. Het blijkt dat de regering niet in staat was direct in te gaan op vragen van de vakbeweging. “Wij hebben wederom ons punt gemaakt en onze bezorgdheid uitgesproken over de situatie en de gevolgen van de verhoging van energietarieven. In principe is de status-quo gehandhaafd. Wij weten niks”, stelt vakbondsleider Robby Naarendorp. Ravaksur droeg tijdens de vergadering geen gedetailleerde kennis van de inhoud van het schrijven van de regering over haar plannen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Ravaksur wilde graag weten wat de bedoeling was van het schrijven. Ravaksur confronteerde de vicepresident (vp) met deze aankondiging, die volgens Naardendorp niet door de vp niet kon worden gedaan.
Ravaksur vroeg de regering wederom naar transparantie over het pakket van maatregelen dat in het kader van de samenwerking met IMF zal worden getroffen. Er is beloofd dat de regering binnen zeer korte termijn de vakbeweging zal informeren over het pakket. Steven Mac Andrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), en Anil Padarath, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), geven beiden aan dat hun respectievelijke organisaties nog geen reactie hebben op de berichtgeving vanuit het kabinet. VSB is gisteren bij elkaar gekomen om zaken te bespreken. Van KKF is nog niets bekend. Beide organisaties hebben vóór de protestmanifestatie van de vakbeweging met de regering om de tafel gezeten. Een dag vóór de manifestatie kondigde de president aan dat er is gekozen om aan de adviezen van de VSB en KKF ook aandacht te schenken, ‘wat leidde’ tot het aanhouden van de verhoging van de energietarieven. De verhoging van de energietarieven c.q. de afschaffing van de subsidies op energietarieven is een voorwaarde van het IMF voor het verstrekken van betalingsbalansondersteuning. Twee dagen na de actie kondigde het kabinet van de president aan dat het IMF is geïnformeerd dat de Surinaamse overheid op schema is met de invulling van de voorwaarden. De conclusie die hieruit getrokken wordt, is dat de energietarieven, zoals op 1 mei aangekondigd, normaal worden aangepast, alleen iets later.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!