Ressortraad Wayambo luidt noodalarm

Ressortraad Wayambo slaat nood alarm. 1Extreem hoge waterstanden vanuit de rivier en de hevige regens hebben de afgelopen dagen de rechteroever van de Saramaccarivier blank gelegd en zwampen overvol gelaten in het Wayambo-gebied. De schade aan mensen hun eigendommen, landbouwgewassen en infrastructuur is enorm. Het zal in erge gevallen de beroepslandbouwer de komende dagen brodeloos laten.
Het gaat om natuurlijke verschijnselen die door nalaten en door toedoen van menselijk handelen niet voorkomen konden worden, meent de ressortraad van Wayambo. De slecht onderhouden waterkerende dammen hebben het water uit de rivier niet kunnen tegenhouden. De ressortraad trekt al jaren aan de bel voor onderhoud en herstel van de waterkerende dam, echter zonder enig resultaat. Het niet adequaat inrichten van landbouwgebieden zal nooit de droom om de voedselschuur te worden in het Caribisch gebied waar maken.
De wijze waarop Staatsolie te werk is gegaan in de aflopen 25 jaren in de zwampen, zoals de aanleg van tientallen kilometers lange trace’s en dammen, heeft mede geleid tot deze situatie. Het ecologisch systeem is verstoord/ontwricht geraakt, waardoor het overtollige water niet of veels te traag wegtrekt. Het Wayambo-gebied en tuinbouwproject Pomona ondervinden hiervan de directe gevolgen. Ook de roep van de lokale bewoners en de Ressortraad naar een ontwateringskanaal aan het noorden van de Wayamboweg is na vele beloften toch in de wind geslagen.
Het ministerie van Regionale Ontwikkelingen heef deze keer nagelaten op te treden in tijden en dagen van watersnood. Er was geen crisisteam of rampenbeheersingsteam te bekennen. Dat vrouwen en kinderen nachten moesten doorbrengen in de auto langs de weg en moeders die radeloos voor zich uitstaarden op Moederdag na hun verloren huisraad en goederen voor consumptie, is triest te noemen. Door tussen komst van DNA-lid Mahinder Jogi heeft de minister van LVV zich bereid verklaard een inventarisatie te doen maken van de opgelopen schade aan landbouwgronden/-gewassen. Tot slot doet de ressortraad een beroep op de overheid de ontwikkeling in het ressort Wayambo aan te pakken en meer nog op Staatsolie om goed nabuurschap te tonen en een steen bij te dragen aan de ontwikkeling van het gebied.

error: Kopiëren mag niet!