Suriname start met opleiding doktersassistenten

Het Stichting Huisartsinstituut Suriname (HIS) is gevestigd in het gebouw van het ministerie van Volksgezondheid. Deze stichting is gestart met het verzorgen van de doktersassistentenopleiding. “De doktersassistent is eigenlijk de hoeksteen van de huisartsenpraktijk”, zegt Eddy Wong Chung, voorzitter van HIS. “De assistent zorgt voor de hele boeking van de patiënten op zo’n manier dat men kan herkennen wat er met de patiënt aan de hand is. Vandaar dat de training op gang gebracht is om dit soort zaken te kunnen herkennen zoals hartklachten of spierpijn.” De training omvat het op een zo kundige manier lichaamsaandoeningen bij de cliënt in te schatten. Men leert onder andere ook management en hoe de wachttijden in te boeken. Medicijnenkennis komt ook aan de orde. “Ze moeten leren om iemand op een zo klantvriendelijke en veilige manier te woord te staan en dat leren ze allemaal dus in de eerste cursus.” De opleiding behelst twee cursussen: A en B. De tweede cursus is een verdieping op de eerste cursus. De participanten zullen ook 6 weken stage lopen bij een huisartsenpoli die speciaal daarvoor ingericht is.
De stichting is een joint venture van het ministerie van Volksgezondheid, Onderwijs, het Academische Ziekenhuis en de Medische Faculteit en is in 2013 in het leven geroepen. De doktersassistentenopleiding is gebaseerd op Nederlandse kwalificaties en is op de Surinaamse wetgeving aangepast. De docenten zijn van Surinaamse afkomst en hebben de studie in Nederland gevolgd. Deze docenten hebben dus besloten om hun expertise over te brengen aan geïnteresseerden in het vak in Suriname. Aan de opleiding zullen ongeveer 20 studenten meedoen. De opleiding duurt ongeveer 6 maanden. De inschrijvingen zijn al gesloten, maar geïnteresseerden kunnen zich in oktober dit jaar weer opgeven. Een ieder kan zich opgeven voor de opleiding. Men moet wel minimaal een mulodiploma hebben.

error: Kopiëren mag niet!