Somohardjo legt nadruk op donkere periode parlementaire geschiedenis

Pertjajah Luhur (PL)-fractieleider Paul Somohardjo heeft donderdag harde noten gekraakt bij de viering van het 150-jarig bestaan van De Nationale Assemblee (DNA). Somohardjo, die de oudste lid is in jaren, memoreerde de donkere tijden waarin onze volksvertegenwoordiging het heeft moeten afleggen. “Ik heb veel meegemaakt. Sedert 1973 ben ik gekozen als lid van het parlement. In 1980 waren de militairen met uzi’s in het parlementsgebouw om ons leden van DNA te dwingen om de macht over te dragen aan de militaire machthebbers.” Volgens Somohardjo was het zijn fractie die als enige weigerde dit over te dragen, aangezien het macht van het volk is en altijd van het volk zal blijven. “In hetzelfde jaar was het parlement ontbonden en de grondwet terzijde gelegd; in 1982 waren gewezen parlementariërs gevangen genomen of geëxecuteerd. Ik zelf was 9 maanden opgesloten als krijgsgevangene; in 1996 was het parlementsgebouw in brand gestoken en hetzelfde jaar kwam de ‘kapitaalcoup’ waar een aantal leden van het parlement was overgelopen, waardoor de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers is ontstaan.” De PL-topman benadrukte dat 1975 een gedwongen en geforceerde onafhankelijkheid is geweest en hij liever een volledig volksreferendum had gehad.
Illegaal en onwettig parlement
De parlementariër benadrukte dat in 2005 de bekroning van zijn parlementaire werk plaatsvond toen hij legaal, zonder bedrog en omkoperij, werd gekozen tot voorzitter van DNA. Hij is daarom niet te spreken over het dispuut dat ontstond bij de verkiezing van de voorzitter in 2010, waar door bedrog hij niet wederom gekozen werd tot voorzitter. De politicus herhaalde wederom de terugroeping van zijn twee overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. “Mevrouw de voorzitter, tot de dag van vandaag weigert u uitvoering te geven aan dit vonnis. Zodoende zijn wij na 150 jaar parlement beland in een illegaal en onwettig parlement.” Volgens de politicus is het in 2016 een dieptepunt in de parlementaire geschiedenis dat de volksvertegenwoordiging een illegaal instituut is geworden waar zij slechts als een verlengstuk van een politieke partij kan worden gerekend. “Ik hoop dat wij nu ook bevrijd worden van de wanorde, corruptie en armoede van deze regering”, aldus Somohardjo.
FR

error: Kopiëren mag niet!