‘Hart van vroedvrouw is pasgeborene’

Het hart van de vroedvrouw (1)
Het hart van de vroedvrouw (2)Zowel 5 mei als 12 mei zijn bijzondere dagen voor de zorg. 5 mei staat bekend als de Dag van de Verloskunde. Deze dag wordt herdacht om het belang van de verloskundige in de zorg te bestempelen. De International Confederation of Midwives (ICM) is een organisatie, die de verloskundige ondersteunt en representeert en werkt naar versterking van professionele associaties van de verloskundige. Momenteel telt de ICM meer dan 100 leden en is over 100 landen vertegenwoordigd. Het thema dit jaar is ‘Women and Newborn: The Heart of Midwifery’. Het hart van de vroedvrouw is de pasgeborene. Het thema heeft alles te maken met het weerbaar maken van de gezondheidszorg. De voedvrouw houdt zich niet alleen met de moeder bezig of de pasgeboren baby, maar met het totaal gezin. Volgens de verpleegkundig directeur, Ruth Mangroe, kan de verpleegkundige niet zonder de verloskundige. De verloskundige is de ruggengraat van de gezondheidszorg. Dit blijkt uit het aantal, dat jaarlijks geboren wordt. In het Diakonessenhuis zijn er vorig jaar ongeveer 1900 baby’s ter wereld gebracht. “In 2016 liggen we tot nu toe op 860 baby’s. Krijgen al deze kinderen de juiste begeleiding, wil dat zeggen dat alvast 860 kinderen een goede basis krijgen in hun leven”, zegt Mangroe.
Het is voor de verloskunde een bijzonder jaar. Vooral als gekeken wordt naar de uitdagingen waarmee de gezondheidzorg en moeders te maken hebben gehad, vooral met betrekking tot de uitbraak van het Zikavirus. Er is aangegeven dat de sector moet nadenken over huidige ontwikkelingen in de wereld en als Suriname genoeg voorbereid is alles aan te kunnen. Hoewel de financiële situatie een druk heeft gelegd op de gezondheidszorg, moet men toch proberen het hoofd hieraan te bieden.
Miriam Rellum heeft in dit kader een presentatie verzorgd over het belang van de preconceptiezorg. Preconceptiezorg is de zorg die iemand krijgt voordat die zwanger raakt. Tijdens de preconceptiezorg wordt er voorlichting gegeven en maatregelen aangedragen, zodat de aanstaande moeder zowel voor, tijdens en na de zwangerschap in goede gezondheid kan verkeren en vooral ook haar baby. Er worden tips gegeven, zoals het innemen van foliumzuur en waarom dat belangrijk is. Foliumzuur moet 4 weken voor de conceptie tot 10 weken in de zwangerschap worden ingenomen. Dit kan ervoor zorgen dat aangeboren afwijkingen, zoals een open ruggengraat (Spina Befida) of een open schedel, met ongeveer 80% afneemt. Verder krijgt de moeder tips met betrekking tot haar levensstijl. Roken, alcohol en drugs zijn zaken die liever met mate of helemaal niet gebruikt mag worden. Verder moet men letten op de voeding en aan sport doen. Routine check-ups moeten ervoor zorgen dat onregelmatigheden tijdig aangepakt worden. De preconceptiezorg in Suriname was niet voor een ieder beschikbaar. Sinds februari 2016 is middels het Perisur Project de preconceptie zorg officieel gestart. De zorg wordt inmiddels door 3 verschillende ziekenhuizen verleend. Als advies geeft Rellum dat voordat men zwanger raakt men moet nagaan als alles met betrekking tot de gezondheid in orde is.

error: Kopiëren mag niet!