Actiecomité vindt beschuldigingen PLO onterecht

De sympathisanten van het actiecomité van de particuliere lijnbushouders menen dat het bestuur van de Particuliere Lijnbusorganisatie het comité ervan heeft beschuldigd dat door hun onnodige heisa de huidige brandstofcompensatie, die door de PLO wordt uitbetaald, zo meteen in samenwerking met de Dienst Openbaar Vervoer zal geschieden. Anders gezegd, komt het subsidiesysteem weer in handen van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.
Het comité vindt dit een onterechte beschuldiging, omdat dit volgens Suraj Sahadewlal, eerder al door de dienst zelf, en wel in 2015, was bekendgemaakt. Hiertoe zou er volgens een door Sahadewlal gepresenteerd document op 7 december 2015 door het toentertijd waarnemend diensthoofd een bekendmaking zijn gedaan aan alle bushouders dat de brandstofcompensatie, die door de PLO wordt toegekend, in samenwerking met de Dienst Openbaar Vervoer zal geschieden en wel door middel van een nieuw controlesysteem.
Bekendmaking bewust achtergehouden
“PLO heeft ook een brief gehad. Het is een bekendmaking aan alle bushouders, maar een groot deel van de bushouders heeft nooit de bekendmaking gehad. Nu het bestuur ziet dat het comité in de meerderheid is, komt men met valse beschuldigingen. Men heeft de bekendmaking bewust achtergehouden. Is dit de houding van een bestuur? Zo zal ook de regering hen niet serieus nemen. Daarom heeft men in al de jaren geen goede zaken kunnen bewerkstellingen voor de organisatie, omdat de regering weet dat de PLO een verwaarloosde organisatie is met slechts een 50-tal leden”, stelt Sahadewlal.
Edmund Dundas, PLO-woordvoerder, zegt dat de PLO niet op de hoogte is van zo een brief. Ook het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) kon niet bevestigen dat er ooit zo een brief de deur is uitgegaan. “Openbaar Vervoer is hier helemaal niet in beeld. Wij weten niet van waar die brief komt. Wij weten ook niet of het een zelf geconcipieerde brief is. De PLO is nooit van de brief op de hoogte geweest”, benadrukt Dundas.
Volgens Dundas heeft de minister persoonlijk aan de PLO medegedeeld dat de subsidie teruggaat naar TCT. Dit ministerie zal er nu zelf voor zorgen dat de bushouders hun geld krijgen. Dat is besloten op basis van informatie, als zou er gemanipuleerd worden met de gelden. Deze informatie komt van Dundas van het actiecomité. Nu is de PLO in onderhandeling met TCT om te kijken hoe zij dit kunnen oplossen. Volgens Dundas mag dit model geen probleem vormen, maar toch heeft men zo zijn twijfels. “De overheid betaalt met reçu’s. Dat is een gebed zonder einde. Er zijn een heleboel dienstverleners, die al langer dan een jaar rondlopen met hun reçu’s. Als dat ook de bushouders zal overkomen, komen wij in grotere problemen. Wij hebben geen moeite dat TCT het doet, maar de garantie moet er wel zijn dat wij het geld op korte termijn krijgen”, stelt Dundas.
Het PLO-bestuur geeft ook toe dat niet alles koek en ei is. Zij onderkennen dat er zaken zijn, die zijn blijven liggen en ook beter kunnen. Daar is er volgens het bestuur geen ophef voor nodig. Echter meent Sahadewlal, dat deze onderkenning allemaal te maken heeft met de opkomst van het comité. “Al die 15 jaren waren zij stil. Alles was koek en ei voor hen. Ze maakten hun njang. Men zegt dat wij onrust zaaien, maar toen wij onze vergadering hadden uitgeschreven, heeft het bestuur een vergadering uitgeschreven voor een SRD 4 voor een stadsrit. Wie zorgt dan voor onrust?”, stelt Sahadewlal.
Wat volgens Dundas wel merkwaardig is, is dat het comité klaagt over het democratisch gehalte binnen de PLO, terwijl tot op heden geen enkele sympathisant van het comité zich heeft aangemeld om lidmaatschap van de PLO aan te vragen. “Wat is eigenlijk de bedoeling? Om iets voor de bushouder te betekenen of om de bushouder in grotere problemen te zetten? Ik begrijp die heisa niet meer. Men wil lid worden van de organisatie, maar voor men lid wordt, gooit men de organisatie te grabbel. Hoe gemeend is de roep om de bushouders te verheffen?”, aldus Dundas.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!