Consumenten begrijpen proces rondom berekening EBS-prijzen niet

Er bestaat veel verwarring rond de berekenwijze van het nieuw EBS-tarief, veelal omdat zoals consumenten aangeven de bedragen, die zij thuis berekend hebben, niet overeenkomen met wat zij bij de kassa gepresenteerd krijgen en wat zij uiteindelijk moeten betalen. Volgens Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring Suriname, is het systeem rondom de berekening niet transparant genoeg en gaat men dit moeten verduidelijken. “Wij zijn vanaf 2007 bezig, bijkans 10 jaar nu, hierover aan de bel te trekken. Indien men meer duidelijkheid wil rondom de prijsberekening kan men contact opnemen met de Consumentenkring”, zegt de Consumentenkring-voorzitter.
Bezuinigen nog mogelijk
Ten aanzien van de huidige verhogingen vraagt men zich af als verder bezuinigen van het energieverbruik mogelijk is. De consumententopper vindt van wel. “Als we kijken naar de manier waarop huizen geïnstalleerd zijn en hoe apparaten gebruikt worden, dan geloof ik zeker dat er nog mogelijkheden zijn om te bezuinigen. Het is slechts een kwestie van consequent zijn. Veel mensen gebruiken een hydrofoor, terwijl dat niet nodig is. Je hoeft de hydrofoor niet de hele dag aan te houden, vooral wanneer de druk hoog is kan je deze uitschakelen. Schakel je hem uit, heb je daar al een besparing. Verder kan je onder andere ervoor zorgen lichten niet aan te laten, de ijskastdeur niet onnodig of lang open te laten. Zo zijn er nog meer voorbeelden die ik kan aandragen.” Het is niet alleen de Consumentenkring Suriname die zich bekommert om het bezuinigen van energieverbruik, maar het is een vraagstuk dat wereldwijd de aandacht trekt, waaronder ook Consumer International. “We hebben ook een uitnodiging ontvangen om naar een congres te gaan over het bezuinigen van energie, waarbij Consumer International bezig is met een plan hoe om te gaan met energie. Wij gaan daar bijzondere aandacht aan besteden.”
De Consumentenkring heeft vaker over het bezuinigen gesproken. In de Consumentenkoerier, het maandblad van de Consumentenkring Suriname, staan tips hoe men energie kan besparen en hoe men het te betalen bedrag moet berekenen. “Helaas kunnen we geen koeriers uitbrengen, omdat de overheid ook hier niet betaalt. Het gaat om een grote achterstand en we zijn maandenlang niet betaald geworden, waardoor we niet met ons blad kunnen komen”, aldus voorzitter Alleyne.

error: Kopiëren mag niet!