Winkels sluiten bij de vleet

Winkels sluiten bij de vleet 1
2. Front WinkelsDe verhoogde exploitatiekosten maken dat veel winkels in Suriname genoodzaakt zijn hun deuren te sluiten. Afgelopen weekend hebben nog enkele hun deuren moeten sluiten. “Serie no de. Ala sani kon dirie. Dalla dirie tu, fa mi go pai juru’, legt een winkelier uit aan Dagblad Suriname. Deze heeft op 1 mei, Arbeidersdag, haar deuren gesloten. De verhoogde vaste lasten, waaronder de stroom- en watertarieven, maar bovenal de dollarkoers en de koopkrachtdaling hebben ertoe geleid dat veel supermarkthouders het hoofd niet meer boven water kunnen houden. De gemiddelde kleine supermarkthouder betaalt een huurprijs van US$ 500. Door de koers moeten ze nu tweemaal neertellen voor alleen huur. Op Livorno, waar er in een straat van 1 km vier supermarkten waren, zijn nu alle vier gesloten.
‘We betreuren deze gang van zaken’, zegt Gretl Wolfram, voorzitter van de Winkeliers en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), aan Dagblad Suriname. “Door de verhoogde vaste lasten is er een zware druk op ze ontstaan. Ook de koopkrachtdaling speelt een grote rol. Als je alleen verlies lijdt, moet je op den duur sluiten”, zegt ze. Haar organisatie zet momenteel alle knelpunten op een rij. “We willen om de tafel gaan zitten met de bevoegde instanties en deze problemen bespreken”, zegt Wolfram. “We zijn niet van plan haastig en subjectief te gaan reageren en alleen van onze kant zaken aanhalen. We gaan zaken goed bekijken en een objectieve houding nemen”, zegt de WOVS-voorzitter. Volgens haar hebben ook de grote winkeliers moeite met de verhoogde lasten. “Vooral winkels die met grote airco’s en koelkasten draaien.”
De WOVS, die een paar maanden geleden is opgericht, komt in een periode waarbij de winkeliers en ondernemers enorm veel problemen hebben. Naast de verhoogde lasten hebben ze ook te kampen met de toegenomen en verruwde criminaliteit. “We zijn ons ervan bewust dat deze periode een moeilijke tijd is voor onze leden en doelgroep. Er is heel veel werk voor ons”, zegt Wolfram tot slot.
JG

error: Kopiëren mag niet!