“Voorlichting brandveiligheid staat niet op zichzelf”

Voorlichting brandveiligheid staat niet op zichzelfVoor 2016 zijn er landelijk al 9 menselijke slachtoffer gevallen door brand. Landelijk zitten wij nu op rond de 32 woningbranden, met een foutmarge van 5 inbegrepen gezien de data van afgelopen 10 dagen niet zijn inbegrepen. In 2015 waren er 200 gevallen van woningbrand. In 2014 en 2013 waren er 176 brandgevallen. “In vergelijking met vorig jaar april is de som van brandgevallen ruim hetzelfde”, zegt Ulrich Coats van de voorlichtingsafdeling van het Korps Brandweer Suriname aan Dagblad Suriname.
Verlies van levens moet tot het verleden behoren
Volksvertegenwoordiger Krishna Mathoera maakt zich zorgen over de volgens haar, toename van gevallen van brand de afgelopen periode. Het gaat bij haar meer om de bewustwording van de Surinaamse burger. Die bewustwording kan alleen maar gerealiseerd worden als de oorzaken van de ongevallen geanalyseerd worden, en die oorzaken ook met de samenleving gedeeld worden. Zo zal de samenleving hier kennis van nemen en zichzelf ook willen beschermen.
“Voorlichting moet duidelijk zijn. Het verliezen van levens moet tot het verleden behoren. De mensen moeten worden gebrainwashed met de effecten van bijvoorbeeld vergeetachtigheid, geen controle etc. Voorlichting is gedragsbeïnvloeding. Hoe meer men herhaalt, hoe meer het bij de mensen zal leven. Hiermee moeten wij ook mensen ervan bewust maken dat zij hun huizen moeten verzekeren tegen brand”, stelt Mathoera.
Bewustwording en gedragsverandering
De oorzaken van brand hebben met allerhande zaken te maken. Volgens Coats doet de brandweer alles dat in haar vermogen ligt. In vele gevallen boven het vermogen zelf. “Wij zorgen niet alleen voor bewustwording, maar ook voor een stukje gedragsverandering. Het meest moeilijke is behoud van het geheel”, stelt Coats. Volgens hem staat voorlichting niet op zichzelf. Daar is de brandweer niet alléén verantwoordelijk voor. Het is een complex van een geheel. “Het verbranden van vuil bijvoorbeeld is bij wet verboden, maar op een of andere manier is er geen regelgeving om dat te sanctioneren”, aldus Coats.
Mathoera meent dat de samenleving ook steeds verneemt wat de oorzaken zijn van de branden. “Pas wanneer de oorzaken gedeeld worden, kunnen wij bepalen als het lag aan de nonchalance van mensen, apparatuur of elektriciteit. Dit soort informatie is cruciaal voor de samenleving”, stelt Mathoera.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!