Gajadien: “Oppenheimer heeft zeker USD 2 tot 4 miljoen uit lening verdiend”

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????
De USD 86 miljoen voor de lening via Oppenheimer Funds is door verschillende financiers ingebracht, maar is niet gratis aan Suriname verschaft. De financiers die bereid waren een bijdrage te leveren, zijn de Republic Bank of Trinidad, een bank in Guyana en financiële instellingen en beleggingsbedrijven in Jamaica, Trinidad en Tobago en de VS. Assembleelid Asiskumar Gajadien zegt aan Dagblad Suriname dat de bemiddeling van Oppenheimer voor Suriname het land zeker USD 2 tot USD 4 miljoen heeft gekost. De regering kreeg onlangs via Oppenheimer Funds een lening van USD 86 miljoen. Met het geld zijn schulden in het buitenland afgelost en het resterende 5% belang in de Merianmijn gekocht. Suriname heeft nu 25% van de goudmijn in het Patamacca-gebied, die later dit jaar in productie gaat, in handen.
Minister Hoefdraad zei eerder dat 50 miljoen US dollar is gegaan naar de Republic Bank of Trinidad. Bij deze bank is vorig jaar april een lening genomen die uiterlijk deze maand terugbetaald moest worden. Volgens Gajadien gaat het hier om gelden die voor propaganda bij de verkiezingen van mei 2015 van de bank waren geleend. Opmerkelijk volgens hem is dat Oppenheimer een rentepercentage van 8.57% hanteert, terwijl dat van de andere bankinstelling veel minder was. Concluderend hierop kan hij aangeven dat het land nu binnen 18 maanden een veel hoger bedrag zal moeten ophoesten voor Oppenheimer. “De middelen die men voor de verkiezingen heeft gebruikt om de gemeenschap te beïnvloeden, heeft men na de verkiezingen niet kunnen terugbetalen. Nu heeft men voor een 18 maandenregeling gekozen om deze gelden terug te betalen”, stelt Gajadien.
Oppenheimer vaak in diskrediet gekomen
Gajadien benadrukt dat het zeer cruciaal is te weten hoeveel gelden de instellingen precies hebben verschaft, omdat Oppenheimer vaker in diskrediet is gekomen bij verschillende leningen in de wereld. “Nu zie je dat Suriname met dit soort maatschappijen moet werken. Het geeft al een indicatie hoever wij zijn gezakt.” Volgens de politicus is het vrijwel duidelijk dat het grootste deel van de leningen voor consumptieve doeleinden wordt gebruikt.
FR

error: Kopiëren mag niet!