NPS evalueert partnerschappen

De Nationale Partij Suriname (NPS) kwam zaterdag in een bijzondere structurenvergadering bijeen om standpunten in te nemen tegen het wanbeleid van de zittende regering en de algemene crisis, die Suriname op haar grondvesten doet schudden, te bespreken en standpunten in te nemen en politiek te voeren die de neergang kan tegengaan. Het is publiek geheim dat de politieke partijen, die binnen de Nationale Assemblee de oppositie vormen, verbaal naar buiten toe zich keren tegen de regeringscoalitie, die als onderdrukker wordt gekenmerkt. Maar in wezen heeft elke partij een eigen agenda. De partijen beijveren zich afzonderlijk om voordeel te halen uit de consternatie die Suriname tot op de botten verdeelt. De vergadering werd beïnvloed door de gemoedstoestand van de bevolking. ‘Ik ben moe.’ In niet mis te verstane woorden gaf de zaal te kennen voorstander te zijn gas te geven om verandering en verbetering van het regeringsbeleid te bewerkstelligen.
Geringe opkomst bij pro-Bouterse manifestatie een teken aan de wand
Volgens voorzitter Gregory Rusland is de teleurstellende opkomst van de paarse achterban bij de demonstratie ter ondersteuning van ‘de baas’ een teken aan de wand voor vriend en tegenstander. Rusland zegt dat verschillende opvattingen bestaan over hoe Bouterse in te tomen. Gaandeweg de vergadering werd het duidelijk dat er een stroming bestaat, die verscherpte acties voorstaat. Er zijn ook leden die de mening zijn toegedaan dat de tijd voor zulk een drastische stap zich daartoe nog niet leent. In de achter ons liggende dagen hebben delen van de NPS achterban zich tot voorzitter Rusland gewend met de vraag hoe de ‘We Zijn Moe’ beweging te ondersteunen. Voorzitter Rusland: ‘We zijn formeel niet betrokken bij de acties van We Zijn Moe, maar wij houden geen enkele Surinamer tegen om mee te doen met de actie. Wanneer de algemeen heersende situatie vraagt om mee te doen, heeft de burger het recht om daarop te reageren. Wij peilen de gevoelens van de bevolking bij het bepalen van welke richting wij opgaan.’

Het is niet altijd zo dat de partners het met je menen

De NPS is nog bezig zich te beraden hoe om te gaan met partners en eventuele partners in de strijd om Suriname weer op het juiste spoor te krijgen. Volgens Rusland buigt de NPS zich hoe om te gaan met de partners. De NPS is in het proces om te bepalen hoe zich in de komende tijd te profileren.
‘Het is niet altijd zo dat de partners het met je menen. De NPS heeft zich altijd betrouwbaar getoond. De partij moet waken voor partners die continue bezig zijn te zoeken naar zwakke schakels binnen ons systeem.’ Rusland had het over aspiraties van partners om zich te hervormen tot een nationale partij. Maar de werkelijke intentie is om ondersteuning te vinden om hogerop te komen. Het is partners recent gelukt om NPS’ers over te halen om de overstap te plegen naar hun gelederen. Deze individuele personen keren door schade en schande wijs geworden terug naar de NPS. Ook vinden gedesillusioneerde NDP-aanhangers in toenemende mate de weg naar de NPS.
Rusland: ‘De NPS moet deze personen met open armen verwelkomen. Het zijn trouwens partijgenoten die naar huis terugkeren. De mensen zijn bedrogen uitgekomen. De beloftes gedaan door de NDP zijn niet waar gemaakt.’ De NPS-voorzitter betreurde het dat voormalige leden, die naar huis terugkeerden, niet altijd netjes werden behandeld. ‘Ik doe een beroep op u om ervoor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt.’ De vergadering gaf bij monde van meerdere sprekers te kennen dat de NPS haar identiteit moet behouden.
Een deel van de aanwezigen vroeg zich af of bepaalde zogenaamde partners het hart op de juiste plaats hebben. Twee van hen zouden Bouterse in 2010 in het zadel hebben geholpen en komen nu mooi weer spelen.

error: Kopiëren mag niet!