Jogi: “Ik hoop dat de president geen knollen voor citroenen komt verkopen”

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zegt aan Dagblad Suriname dat hij hoopt dat president Desi Bouterse vandaag eindelijk ophoudt en niet wederom knollen voor citroenen komt verkopen aan De Nationale Assemblee (DNA). Het staatshoofd zal volgens planning vandaag tegen 13.30 uur een afgerond herstelprogramma presenteren aan het parlement. “De president heeft vorige week de meeste vragen ontweken en is hij daarbij flink beschermd door de DNA-voorzitter. Hij heeft slechts iets gezegd over de monetaire financiering, de leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en dat USD 478 miljoen van die lening naar de Centrale Bank gaat, terwijl ongeveer USD 500 miljoen gebruikt zal worden voor diversificatie van de productiesector. Hij heeft niet eens kunnen aangeven van waar hoeveel geld komt, hoeveel in welke sectoren zullen worden gestopt en wat uiteindelijk het rendement zal zijn.” Volgens de politicus is het van belang dat de president iets gerichter en dieper op vragen moet ingaan, waardoor de samenleving wat houvast krijgt. “Nu is het vertrouwen er niet, omdat een ieder weet wat een samenwerking met het IMF inhoudt”, aldus het DNA-lid.
Wat is ons probleem vandaag de dag?
Jogi zegt dat het herstelprogramma een gedegen crisisplan moet zijn met zowel voor- als nadelen dat perspectief aanbiedt. “Wat is ons probleem vandaag de dag? Ons probleem is dat wij geen deviezenreserve hebben, terwijl ons verdiencapaciteit nihil is. Ook is onze uitgavenzijde erg groot, geven wij te veel subsidies en vindt er enorm veel verspilling plaats bij de overheid.” Voor Jogi is van belang dat Bouterse aangeeft hoe hij de verdiencapaciteit van de samenleving gaat vergroten. “Alleen als je geld kan verdienen, kan je geld uitgeven. Als je veel geld verdient, kan je sparen en je deviezenreserve opbouwen, waardoor de Surinaamse dollar weer in waarde zal toenemen.” De parlementariër benadrukt dat vertrouwen automatisch zal terugkeren als de SRD wederom stabiel wordt gemaakt.

USD 100 miljoen investeren in rijstsector

De VHP’er benadrukt dat de regering zal moeten leren hoe zij beter prioriteiten moet stellen. Zo kan de regering volgens hem een USD 100 miljoen uit de lening investeren in de rijstsector om nog een extra 20.000 hectare klaar te maken en uiteindelijk voor enkele honderdduizenden per jaar kunnen inzaaien. Hiermee kan niet alleen voedselveiligheid worden gegarandeerd, maar ook de export worden vergroot en deviezen gegenereerd. “De gelden moeten heel gericht in de productiesector worden geïnvesteerd, zodat het ook gemakkelijk met winst kan worden terugverdiend. Dit is wat ons voor lang zal kunnen verzorgen”, aldus Jogi.
FR

error: Kopiëren mag niet!