Volksgezondheid ontvangt USD 1 miljoen voor aanpak Zika

Financiën-minister Gilmore Hoefdraad en de Chinese ambassadeur Yang Zigang lachen na de ondertekening van de schenkingsovereenkomst (foto: Kevin Ngadimin)
Financiën-minister Gilmore Hoefdraad en de Chinese ambassadeur Yang Zigang lachen na de ondertekening van de schenkingsovereenkomst (foto: Kevin Ngadimin)
Het ministerie van Volksgezondheid heeft een donatie in de vorm van een geldbedrag ontvangen van USD 1 miljoen van China ten behoeve van bestrijding van Zika. De gestelde voorwaarden betreffen volgens minister Patrick Pengel slechts het feit dat de financiële middelen bestemd zijn voor ‘vector control management’ ten aanzien van bestrijding van de aedes aegypti muskiet. Daarmee zullen ook andere gezondheidsdreigingen gecoverd worden zoals dengue, chikungunya en in het uiterst geval zelf gele koorts.
Volgens BOG directeur Lesley Resida is de wereld ervan overtuigd dat Zika niet een eenmalige kwestie is. Zika wordt gerelateerd aan chronische aandoeningen. De CDC heeft in dit kader het verband tussen het Zikavirus en de verlammingsziekte Guillan Barre en Microcefalie bevestigd. “Je zult dus niet eenmalige acties kunnen voeren, maar er zal nu een lang termijn plan gemaakt moeten worden. Je moet de besteding van dit geld zien vooral in het creëren van systemen en structuren om die aanpak structureel uit te kunnen voeren.” Het zal een brede aanpak zijn, waarbij er vooral gelet zal worden op een integrale aanpak van zaken. Er zullen structuren worden opgezet om continue bezig te zijn met het volk, voorlichting, aanpak samen met andere actoren, maar ook het creëren van systemen.
De minister gaf vervolgens concreet aan dat het beleid rondom het bestrijden van het Zikavirus vereist dat een specifieke unit opgezet wordt met ongeveer 40 man. Deze groep zal zich voornamelijk bezig houden met het identificeren van vectoren die ziekten overbrengen. Daarnaast zijn er op dit moment twee wetenschappelijke onderzoeken gaande via het wetenschappelijk instituut van AZP. Eén heeft te maken met de genetische ontwikkeling bij ongeboren baby’s in relatie tot Zika en het ander onderzoek heeft te maken met het Guillan barre onderzoek. Een deel van deze gift zal dus ook de onderzoekingen financieren.
“We doen ook aan een incidenteel onderzoeksprogramma. Dat houdt in dat indien in een bepaald gebied de ziekte zich plotseling voordoet, in heel rap tempo daarop ingespeeld moet worden om alvast de ziekte in te dammen en te bestrijden. Verder wordt er gewerkt aan het ontwikkelen van voorlichtingsmateriaal voor scholen en de gemeenschap”, aldus minister Pengel.

error: Kopiëren mag niet!