Nationale Rijstconferentie: Voortbestaan rijstsector wordt ernstig bedreigd

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft vrijdag de Nationale Rijstconferentie 2016 in het Lalla Rookh Complex met een bemoedigingtoespraak geopend. De conferentie is een initiatief van ondernemers uit de rijstsector, in samenwerking met het Suriname Business Forum, en wordt maandag vervolgd met een workshop in het rijstdistrict Nickerie. De doelstellingen van de conferentie zijn: verbeterpunten aangeven om de rijstsector uit de modder te halen en het realiseren van een productschap voor de rijstsector. Gedacht wordt aan een orgaan met publiekrechtelijke bevoegdheden, waarin overheid, padieproducenten, verwerkers, overheidsinstituten, leveranciers van diensten en goederen en financiële instellingen participeren.
De initiatiefnemers hebben gekozen voor een nationale sector brede inspanning om de neergang te keren. Deelnemers aan de conferentie zijn afkomstig uit Vietnam, Nederland, Guyana en Suriname. In Surinaamse zijn uitgenodigd: de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Handel en Industrie, Openbare Werken en Verkeer, Regionale Ontwikkeling, Grond en Bosbeheer en Financiën, het Bureau of Standards, het Rijst Onderzoeksinstituut (Adron), het Overkoepelend Waterschap (MCP), Celos, de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Industrial Development Centre Suriname, vertegenwoordigers van boeren, padieverwerkers, toeleveringsbedrijven en politieke partijen.
Verslechterende concurrentiepositie
De conferentie stond stil bij de verslechterende concurrentiepositie van de Surinaamse rijstexporteurs op de traditionele exportmarkten. De najaarsoogst 2015 heeft geleid tot zeer lage padieprijzen van tussen SRD 28 en SRD 40 per baal van 79 kg, overeenkomend met een prijs van US$ 105 tot 151 per ton natte padie. Exportprijzen voor witte rijst met breukpercentages van 25% tot 10% daalden naar tussen US$ 310 en US$ 360 per ton. Deze ontwikkelingen veroorzaken een drastische achteruitgang in de winstgevendheid van zowel producenten als verwerkers, waardoor het voortbestaan van de sector thans ernstig wordt bedreigd. Het concurrentievermogen van de Surinaamse rijstproducten op traditionele exportmarkten is dalende. Vanwege de slechte economische situatie waarin Suriname zich op dit moment bevindt en die zich naar het zich laat aanzien nog een tijd kan voortduren, mag niet verwacht worden dat de overheid, zonder hulp van internationale donoren en financiers, in staat zal zijn deze negatieve ontwikkeling stop te zetten en ten positieve te keren. Een van de belangrijkste oorzaken van de stagnatie is de gebrekkige coördinatie, communicatie en samenwerking in de sector en tussen actoren in de waardeketens. Ook is er gebrekkige horizontale en verticale samenwerking (boerenorganisaties, VRE, overheid, onderzoeksinstituten) in alle onderdelen van de keten. De Nationale Rijstconferentie 2016 wil voorstellen voor acties opleveren om op korte en langere termijn met alle belanghebbenden en ter zake deskundigen dit getij te kunnen keren.

error: Kopiëren mag niet!