Devaluatie en andere moeilijke woorden

In een gesprekje dat ik laatst opving tussen een paar jonge mannen, hoorde ik een van hen zeggen dat de mensen niet eens weten wat devaluatie betekent. Nu was het mij inderdaad al opgevallen als ik naar het nieuws kijk op de televisie, dat men hier er van houdt om moeilijke woorden te gebruiken. Hoe moeilijker de woorden, hoe gewichtiger men is en dus beter. Voor mij is het expres iets uitleggen op een manier zodat niemand er iets van begrijpt. Stel je voor dat je zou zeggen dat je het niet begrijpt, dan ben je toch dom. Nou ik zal u bekennen dat ik gewoon met internet stand-by zit om de woorden die ik op het nieuws hoor op te zoeken. Als ik ervan uit ga dat de gemiddelde burger dat niet doet, hoeveel snapt men dan eigenlijk van het nieuws? Elk beroepenveld heeft zijn eigen vakjargon, dat zijn woorden die alleen binnen een bepaald vakgebied gebruikt worden. Als ik iets wil uitleggen aan iemand zonder onderwijskundige achtergrond, pas ik mijn taalgebruik aan. Logisch zou ik denken.
Hoe kan je opzoeken wat iets betekent? Als ik bijvoorbeeld het woord devaluatie opzoek in de Van Dale online, een woordenboek op het internet, krijg ik de volgende uitleg: het devalueren. Ja natuurlijk, het hele werkwoord moet ingetypt worden. Het devalueren: 1. het verminderen van de waarde van de munteenheid; 2. (algemeen) minder in waarde worden. En dus wat betekent dat? En waar komt dat door? Om daar een eenvoudig antwoord op te vinden moet ik een aantal websites bezoeken om het te snappen. Hieronder de aangepaste uitleg volgens de website marxists.org . Bij een devaluatie wordt de bestaande verhouding tussen de geldwaarde enerzijds en de goudwaarde of valutakoers anderzijds verminderd. Voorbeeld: in een bepaald land wordt de waarde van de munteenheid gelijkgesteld met deze van 1 gram goud; na een devaluatie met 25 % wordt deze verhouding 1,25 munteenheid = 1 gram goud.
De bedoeling van de devaluatie is de binnenlandse economische moeilijkheden helpen oplossen, hoofdzakelijk door vergemakkelijking van de uitvoer. Na een devaluatie worden de uitgevoerde producten “goedkoper”, d.w.z. de buitenlandse koper heeft minder deviezen nodig om hetzelfde artikel te kopen. De gevolgen van devaluatie: 1). De invoer wordt afgeremd; 2). De binnenlandse industrie kan op korte tijd de ontbrekende goederen leveren; 3). De verbruikers betalen hogere prijzen voor de ingevoerde goederen (met andere woorden, verbruikers worden slachtoffer).
Ik bedoel maar, zoveel uitleg om één woord te snappen. Misschien zou men in het vervolg rekening kunnen houden dat de woorden in een nieuws uitzending ook voor het gewone volk begrijpelijk moet zijn. Ook zou in de nieuws uitzending zelf meer uitleg gegeven kunnen worden over hoe een onderwerp in elkaar zit.
Binnenkort begin ik met het maken van programma’s voor kinderen en het aanbieden van cursussen. Ik ben benieuwd welke onderwerpen u belangrijk vindt. Mailt u ze mij?
Vazra Ramgoelam
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!