Wise-Redd+ eindigt in verrassende tribale bundeling

Wise-Redd+ eindigt in verrassende tribale bundelingTussen 2014 en 2016 is in Suriname het Widening Informed Stakeholder Engagement for Redd+ (Wise- Redd+) programma uitgevoerd. Het programma is gisteren, voorafgegaan aan een 3 daagse trainingssessie, op feestelijke wijze afgesloten. Het Wise Redd+ programma was gericht op het komen tot strategieën hoe de inheemse en tribale volkeren te betrekken bij bestuur en besluitvorming op diverse niveaus, reikend tot de overheid. De geformuleerde strategieën vinden hun grondslag in internationale overeenkomsten, richtlijnen en principes en vormt hiermee een goede conceptuele basis voor de overheid en andere organisaties die met deze traditionele gemeenschappen willen samenwerken.
Het onverwachte hoogtepunt van de afsluiting was de historische ondertekening van een document (MOU), waarin 6 tribale volkeren van Suriname een onderlinge samenwerking zijn aangegaan om zichzelf in de toekomst gezamenlijk te vertegenwoordigen naar buiten toe. Dit op het gebied van ontwikkeling en cultuur. Het betreft bij de overeenkomst de Saamaka, Aucaners, Paamaka, Aluku, Matawai en Kwinti gemeenschappen. Er zal gewerkt worden aan het oprichten van een bestuur, dat de groepen ook internationaal kan vertegenwoordigen. In het kader van het nationaal Redd+ programma wenst het Nimos in de toekomst nog vervolgtrainingen te financieren bestemd voor een grotere groep ambtenaren.
Hugo Jabini sprak namens de tribale gemeenschappen en zei dat het lang heeft geduurd ‘maar uiteindelijk in 2013 hebben we ook ingestemd met de Readiness Preparation Proposal (R-PP) voor REDD+ die door de overheid is ingediend bij FCPF/Wereldbank’. ‘Dit document was weliswaar nog niet perfect, maar we wilden de ontwikkeling niet langer tegenhouden. We wilden wel dat wij betrokken zouden worden als de overheid bezig is met de gebieden waar wij leven. Dat vandaag het Wise-Redd+ is afgerond is een goed resultaat voor ons.’
Het Wise Redd+ traject werd gefinancierd door het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en wordt inmiddels in 6 landen uitgevoerd. In 2014 ontving Suriname een grant van US$ 3,8 miljoen om de voorbereidingen voor het Redd + project te doen.

error: Kopiëren mag niet!