Een goede kans voor cassavebedrijf

Het initiatief van de meelfabrikant de Molen om het cassaveproject (cassavefabriek) over te nemen, moet zonder meer worden gewaardeerd. Dit bedrijf is in 2012 in gebruik genomen, maar het is nimmer goed van de grond gekomen. Er is sprake geweest van financiële problemen, waardoor het bedrijf niet tot verdere ontwikkeling is gekomen. De Chinezen hebben bijkans één miljoen USD en de Surinaamse regering heeft een aantal miljoenen SRD’s hierin geïnvesteerd. Er wordt algemeen gesuggereerd, dat er gefraudeerd is met ongeveer een miljoen SRD door de leiding (de vrouw van ex-minister W. Lackin van Buza), waardoor het bedrijf niet operationeel is geworden. Er is hieromtrent werk aan de winkel voor het Clad en onder andere door deze handelingen is dhr. Lackin, nu adviseur van de President, niet teruggekeerd als minister!
Indien de overname een feit wordt, zal dat wel goede mogelijkheden bieden voor de telers om hun product af te zetten en dit heeft genoeg potentie in zich om dit verwelkte cassaveproject te laten zal floreren. De productie van cassavemeel kan ook een positieve betekenis hebben voor de broodvoorziening en de prijs van brood kan verlaagd worden; tevens zullen een aantal arbeidsplaatsen worden gecreëerd. De toenmalige minister, dhr. Willy Soemita, die na zijn detentie en tijdens Front in 1988 de scepter zwaaide op LVV, was een fervente voorstander van de productie van cassavemeel. Dit zou de meelschaarste terugdringen en de broodvoorziening zou worden gegarandeerd.
Als dit project in die periode een feit zou zijn, dan waren we niet afhankelijk van het enige meelbedrijf, de Molen! Denk aan de broodschaarste en de studentenactie in 1982: “Geen brood geen school”. In principe moet het geen obstakel vormen en de regels / wetten moeten versoepeld worden voor ondernemers, die de nodige knowhow en de middelen hebben om bedrijven goed te runnen. Privatiseren is in dit geval een goed advies!
In het verleden hebben wij ervaren, dat een aantal projecten / bedrijven zijn mislukt of zijn gesloten door o.a. mismanagement, malversatie, fraude etc…
Enkele voorbeelden ter illustratie:
– het miljardenproject West Suriname (investering van ongeveer 1 miljard NF);
– Mariënburg en Waterloo (suikerfabrieken);
– LOC (Landbouw Ontwikkelingsplan Commewijne);
– Victoria en Patamacca (oliepalmbedrijven);
– Pembadotie (tegels-, bakstenen- en keramiekfabriek);
– Alliance (citrusplantage);
– Garnalenkwekerij op Jarikaba.
– SML / Wageningen ( Stg. Machinale Landbouw);
– dakpannenfabriek;
– Billiton en recent Suralco (bauxietmaatschappijen). etc.
De toegevoegde waarde van zo’n project moeten wij niet uit het oog verliezen.
Het ligt nu aan de regering om het aanbod van de directie van de Molen met beide handen aan te grijpen en spijkers met koppen te slaan, teneinde het cassaveproject van de grond te krijgen!
Roy Harpal

error: Kopiëren mag niet!