Anthony Wong vermoedt manipulatie veilingkoers CBvS

Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemers Vereniging (AAV), heeft sterk het vermoeden dat de veilingkoers van SRD 5.16 voor een US dollar een gemanipuleerde koers is. “Als ik zo voeling hou bij de mensen die hebben geboden en wat ik denk door calculatie van vraag en aanbod, vermoed ik dat de koers is gemanipuleerd naar SRD 5.16. De meeste bieders waren boven de SRD 5.25. Hoe lang gaan ze ook dit kunnen volhouden? Ik bedoel, geeft een beetje openheid over hoeveel de 8 banken in totaal op de veiling hebben geboden. Niet dat SRD 5.16 niet goed is, maar is het downward gemanipuleerd om een beter beeld te schetsen?” Acht algemene banken konden dinsdag een bod doen op USD 10 miljoen die geveild is door de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Wong stelt dat voordat de algemene banken zelf over de SRD 5.16 koers wisten, deze informatie reeds naar buiten was gelekt. Volgens hem hadden deskundigen reeds voorspeld dat de USD-koers in de buurt van de SRD 5.20 en SRD 5.30 zou komen te liggen. “Welke bedragen zijn aangeboden? Het is niet erg dat het daar is, maar is het werkelijk daar?”, aldus Wong.
Schulden aan AAV met 46% aanpassen
De AAV-voorzitter benadrukt dat nu de valutakoers nog verder is opgekrikt, een verdere aanpassing van de oude schulden door de regering een must is. Aangezien de Surinaamse dollar nu officieel met 46% is gedevalueerd, zou hij alles met deze percentage aangepast willen zien. “We zijn officieel gedevalueerd, dus moeten zij ook officieel de schulden aanpassen. De bedragen moeten geherwaardeerd worden en opnieuw uitbetalen tegen de koers van nu is meer dan netjes”, aldus Wong.
Bouwen wordt haast onmogelijk
Wong stelt dat bouwen met de nieuwe koers moeilijker tot haast onmogelijk zal worden. Import van bouwproducten zal volgens Wong moordend zijn, gezien de bevriezing van de douanekoers slechts voor een korte periode zal duren. Hoewel Financiënminister Gilmore Hoefdraad maandag in De Nationale Assemblee (DNA) heeft aangegeven dat de douanekoers voorlopig wordt bevroren op SRD 4.20, ziet de aannemersvereniging geen voordelen daarin. Volgens Wong moet er één werkbare uniforme koers gehanteerd worden, zodat verschillende vormen van corruptie en patronage ook een halt worden toegeroepen. “Het wordt natuurlijk duurder, maar tenminste heb je transparantie.” Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vatte maandag samen door te stellen dat binnen twee tot drie weken de maatregelen over huishuur en de douanekoers verder bijgesteld zullen worden. Er is wetgeving voor nodig.
FR

error: Kopiëren mag niet!