Toename rijstexport Guyana naar Suriname

Guyanese autoriteiten hebben een toename geconstateerd in de export van rijst uit Guyana naar Suriname. Volgens Nizam Hassan, directeur van de Guyana Rice Development Board (GRDB), had Guyana van januari tot maart 2015 ruim 151 ton geëxporteerd naar Suriname. Van januari tot maart 2016 zijn de cijfers toegenomen tot 249 ton. Hassan wil niet bevestigen dat de Guyanese rijst via Suriname naar Venezuela wordt geëxporteerd. Echter, de minister van Natuurlijke Hulpbronnen van ons westerbuurland, Raphael Trotman, is er heilig van overtuigd dat de toegenomen productie van rijst komt door de doorvoer via Suriname naar Venezuela. Dit meldt de Guyanese Demerara Waves.
Minister Trotman zegt te weten dat Suriname zijn rijst afzet op de Venezolaanse markt en dat ook nog voor een betere prijs dan de wereldmarkt biedt. ‘Vooral in de Corantijn, aan de grens met Suriname, is de toename van de productie heel goed te merken. Er gebeurt iets daar en de vooruitzichten zijn goed. Alleen ben ik niet zeker of de exporten naar Suriname op de legale manier plaatsvinden’, zegt Trotman.
Door het grensdispuut tussen Venezuela en Guyana, had het land van Simon Bolivar de opkoop van rijst van Guyana in het kader van de Petro Caribe-deal stopgezet. Venezuela koopt daarom zijn rijst in bij Suriname. De Guyanese premier noemde dit een economische blokkade. Guyana hoopt rijst te kunnen exporteren naar Mexico en een Afrikaans land in de komende maanden. De Guyanese regering bekijkt de mogelijkheden ook om de rijstboeren een financiële injectie te geven voor de verliezen die ze geleden hebben door de droogte. Alleen moet de regering nog besluiten of ze rechtstreeks geld aan de boeren zal geven of via een commerciële bank.

error: Kopiëren mag niet!