‘Gemaskerde vijand loert nog steeds om de hoek’

Monument gevallen militairen binnenlandse oorlog onthuld gemaskerde vijand loert om de hoek
Monument gevallen militairen binnenlandse oorlog onthuld gemaskerde vijand loert om de hoek2“Surinamers wees op uw hoede ‘want a kondre e smer zwavel’, waren de waarschuwende woorden van de minister van Defensie, Stanley Benschop, voorafgaand aan de onthulling van het monument ter nagedachtenis aan de 72 gesneuvelde militairen uit de binnenlandse oorlog in de periode 1986-1992. Nu, 30 jaar na aanvang van deze oorlog, is er eindelijk een gedenkteken neergezet voor de overleden militairen. “De militairen hebben hun leven gegeven in de strijd tegen de gemaskerde vijand die helaas niet tot het verleden behoort, maar nog steeds manifest is”, stelde de minister. Zowel Benschop als president Desire Bouterse die de onthullingsplechtigheid verrichtt, gaf aan dat de vijand nog steeds om de hoek loert om weer toe te slaan. Dit zou volgens Benschop dezelfde buitenlandse vijand zijn, die gemaskerd is en de militairen tijdens de binnenlandse oorlog de dood in heeft gejaagd. Bouterse gaf in zijn korte toespraak ook aan dat ‘vanaf ervoor gekozen werd in 1980 om voor het volk te werken en het algemeen belang maar in het bijzonder het volksbelang voorop te stellen er steeds strijd geweest is ondersteund door het buitenland’. De strijd is volgens hem nog niet afgelopen. Het binnenlands conflict dat begon met het gijzelen van een aantal militairen op een post te Stolkersijver zou volgens Benschop zijn aangestuurd door het buitenland.
Voorafgaand aan de onthulling werden er geestelijken aan het woord gelaten. Aangegeven werd dat aan de nabestaanden met dit monument de kans gegeven wordt om de vastgelopen rouw opnieuw te starten en te verwerken. Met gezichten vol emotie en tranen legden de nabestaanden van de gevallenen een bloemetje bij het monument, hopende hiermee eindelijk rust te vinden voor zichzelf en de overledenen. Het monument bestaande uit twee rotsblokken afkomstig uit Patamakka, destijds een oorlogsgebied, stelt een open boek voor dat het verhaal van de helden vertelt. Erop staat de tekst ‘Rotsvast in ons geheugen’. De wapens op de rotsen symboliseren de strijd die is geleverd voor ‘soevereiniteit en territoriale integriteit’. Het monument staat deels aan de Gravenbergstraat en ligt deels binnen de Memreboekoe Kazerne. Deze constructie was een bewuste keus. De commissie belast met de totstandkoming van het monument stond onder leiding van Henk Herrenberg. Hij stelde dat de totstandkoming van dit monument na zoveel jaar tot de conclusie leidt dat het nationaal bewustzijn in Suriname sterk gegroeid is.

error: Kopiëren mag niet!