Valutaveiling vlekkeloos verlopen

Conform de aankondigingen van de afgelopen week is de Centrale Bank van Suriname (CBvS) vandaag met de veilingen van vreemde valuta aangevangen. Aan de eerste valutaveiling, waarbij een bedrag van USD 10,0 miljoen geveild werd, hebben 8 algemene banken deelgenomen. Het veilingbedrag is daarbij volledig toegewezen en de resulterende verkoopkoers is per heden (en tot aan de eerstvolgende veiling) SRD 5,16 per US-dollar. De aankoopkoers voor de US-dollar alsook het volledige overzicht van de koersnoteringen voor alle overige valuta waarin de Bank handel drijft, is op de website van de CBvS beschikbaar. Dit zal bij alle valutaveilingen het geval zijn. De eerstvolgende valutaveiling wordt gehouden op dinsdag 29 maart a.s.
De Bank is tevreden over het verloop van de valutaveiling. Het heeft na gedegen voorbereiding plaatsgevonden en de participanten, zijnde de algemene banken, hebben hun rol op correcte wijze vervuld. De focus ligt nu op het verkrijgen van stabiliteit van de wisselkoers die uit het systeem van de valutaveilingen komt rollen. Dit kan bereikt worden door middel van toepasselijk monetair beleid. Prudent fiscaal beleid is in deze zeer cruciaal. Zowel de sector Overheid als de financiële sector zal grenzen moeten stellen aan de mate waarin tot creatie van geld wordt overgegaan. Als alle neuzen dezelfde richting uitwijzen dan is succes binnen handbereik en niet te vermijden.
De president van de Bank heeft in een statement aangegeven dat hij van oordeel is dat de bijdrage van de gehele gemeenschap nodig is om stabiliteit in de wisselkoers en in het algemeen prijspeil te bewerkstelligen. Een wisselkoers die zich op basis van de verhoudingen in onze economie op het juiste niveau bevindt en daar stabiel gehouden kan worden, is in het belang van ons allen!

error: Kopiëren mag niet!