Overheid breekt in aanbouwzijnde opstallen van occupanten af

PARA 1
para 2Op smalkalden West zijn gisteren vier in aanbouwzijnde opstallen met de hand afgebroken in opdracht van het Openbaar Ministerie van Suriname. Occupanten zijn tegen alle afspraken in recentelijke gestart met de bouw van deze nog niet bewoonde opstallen. Deze actie vond plaats onder begeleiding van de Gewestelijk Politie Commandant (GPC) van Para. De staat Suriname heeft het landschap gekocht van de voormalige eigenaar om prefab woningen afkomstig van de woningbouwfabriek op te plaatsen.
Deurwaarder bij het Hof van Justitie van Suriname, Derrick Chocolaad heeft in de maand februari 2016 ongeveer 84 huishoudens in dit gebied aangeschreven in opdracht van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB), met de aanmaning het landschap te ontruimen en te verlaten.Ondanks jarenlange onderhandelingen met de occupanten is het RGB niet gelukt om hen weg te krijgen van de plaats. Alternatieven om de bewoners van dit gebied (Spoorbaan, Jamaica en Smalkalden West) ergens anders rechtmatig te vestigen zijn steeds afgewezen door de occupanten zelf. De uitdrukkelijke afspraak om vanaf een bepaald punt niet meer te bouwen wordt toch verbroken door nieuwe occupanten.
Broad Homes Industrial International Co, de woningbouwfabriek, heeft sedert haar vestiging op La Vigilantia in 2015 al grote aantallen elementen van prefab woningen uit de productielijn geproduceerd. De fabriek staat vol van elementen die spoedig opgezet moeten worden in het daarvoor bestemd gebied. Hiermee moet invulling worden gegeven aan de belofte van de regering om elk gezin in Suriname te voorzien van een woning op kwalitatief hoog niveau.
Het proces tegen de occupanten die zich nog steeds op de locatie bevinden, wordt voortgezet. De parlementsleden van het district Para zijn in onderhandeling met RGB voor een alternatieve oplossing. Zij zullen begeleidt worden tot aanvraag van een vrije domeingrond in grondhuur. Intussen blijft de aanmaning tot ontruiming en vertrek van kracht.

error: Kopiëren mag niet!