Riad Nurmohamed: “Als je de onderwijssector verpest, zul je altijd een arm land blijven”

“De bond heeft het recht om te zeggen dat zij niet eens zijn met de maatregelen van de regering.” Dit zegt volksvertegenwoordiger Riad Nurmohamed in reactie op al de standpunten vanuit richting Robbert Peneux, de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur, en bondsvoorzitter Wilgo Valies. De economische situatie in Suriname is ernstig. Met ons onderwijs gaat het volgens Nurmohamed nog erger. Het onderwijs moet volgens hem vanuit twee kanten worden bekeken, namelijk de motivatie van de leerkrachten en de kwaliteit van het onderwijs zelf. “Er zijn geen materiaal en middelen voor de onderwijssector. Waarvoor moet men dan aan het werk gaan? Als een ministerie alleen maar salarissen moet uitbetalen, kunnen wij het opdoeken. Daarvoor is men geen ministerie. Men moet gewoon een uitbetalingsbedrijf worden. Wat de voorzieningen van leerkrachten betreft, is dat over het algemeen met de helft gedevalueerd. Dan is het billijk om eisen te stellen voor een salariscorrectie. Dat geldt voor iedereen”, stelt de volksvertegenwoordiger.
Nurmohamed benadrukt tegelijkertijd dat het ontbreken van de nodige middelen om de kwaliteit van het onderwijs te garanderen, rechtstreeks gevolg heeft op de kwaliteit van de huidige generatie leerlingen. Deze situatie maakt dat de generatie van nu, voor de toekomst verpest is. “In die zin dat er onvoldoende kwaliteit en mogelijkheden zijn voor de studenten. De hele generatie voor de komende 10-15 jaren is verpest voor de toekomst”, stelt Nurmohamed. De consequentie hiervan is niet voor de BvL, maar voor de regering. De regering moet volgens Nurmohamed de middelen zoeken en stopen met hun populistische sociale programma’s, waar miljoenen aan geld in gegooid wordt. “Suriname heeft niets aan honderdduizenden pakketten uitdelen in het land. Dit brengt het land niet tot ontwikkeling. Dat moet de regering uiteindelijk snappen. Hiermee maak je het volk niet knapper, maar armer, dommer en afhankelijker”, stelt de parlementariër.
De regering zou naar Nurmohamed’s keiharde mening het geld dat in de populistische maatregelen wordt gestopt, moeten intrekken en in het onderwijs moeten stoppen. “Onderwijs is een ontwikkelingssector die niet verpest zou moeten worden. Als je de onderwijssector verpest, zul je altijd een arm land blijven. De regering moet keuzes maken”, aldus Nurmohamed.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!