Surinaamse consumenten moeten assertief worden

Surinaamse consumenten moeten assertief worden 1
Surinaamse consumenten moeten assertief worden 2Het was gisteren voor consumenten over de gehele wereld een bijzondere dag, omdat is stilgestaan bij de consumentenrechten. Deze dag werd gisteren door de Consumentenkring Suriname, het ministerie van Handel en Industrie, de Caribbean Competition Commission samen gevierd op de Ludwich Simonsschool. Volgens HI-minister Sieglien Burleson is het van belang dat wij elkaar constant informeren over de goede en slechte dingen in ons milieu.
In het Suriname van vandaag merkt de consument volgens de Consumentenkring Suriname dat er heel veel mis is of door de jaren heen is scheefgegroeid. Dit levert een uitermate nadelige positie op voor de consument, die bij het aanschaffen van goederen en diensten ter bevrediging van zijn behoeften er zeer bekaaid van af komt.
“De Consumentenkring kan in voorkomende gevallen de helpende hand bieden of met zinvol en nuttig advies van dienst zijn. Eendracht maakt macht en we moeten gezamenlijk ervoor zorgen, dat niet over onze consumentenrechten heen wordt gewalst of dat er onvoldoende rekening daarmee wordt gehouden”, zei Loes Trustfull, bestuurslid van Consumentenkring Suriname.
‘Antibiotica weg van het menu’
Deze dag was volgens Danielle Sumter, hoofd van de afdeling Consumenten Zaken van het ministerie van Handel en Industrie, voor een ieder die probeert op te komen voor consumentenrechten heel belangrijk. Niemand kan ontkennen dat zij consumenten zijn. Consumenten moeten volgens Sumter er zelf voor zorgen dat hun eigen gezondheid gewaarborgd wordt. In dit kader lanceert Consumer International, een internationale organisatie van gouvernementele en non-gouvernementele organisaties, jaarlijks een thema. Het onderwerp van dit jaar is ‘Antibiotica weg van het menu’. Het ministerie van Handel en Industrie tracht hierbij samen met andere organisaties en ministeries die consumentenrechten achten te bevorderen, activiteiten te ontplooien om beleid te creëren.
Volgens Sumter is de samenwerking tussen het ministerie en consumentenorganisaties heel goed. Surinamers zijn naar haar mening over het algemeen bewust van hun rechten. “Alleen is het wat moeilijk om de assertiviteit eruit te halen. Wanneer je op scholen als deze bezig bent met de leerlingen, ontdek je dat zij heel bewust zijn van hun rechten. Wij moeten ervoor zorgen dat de consument er bewust van is dat hij de beslissende factor is. Zij hebben alle rechten, maar ook de plicht dat zij of hun gezin of hun medemens gezond houden. Het is niet de bedoeling dat men ervan uit gaat dat men er goedkoop vanaf komt als men een vervallen product koopt. Er is een reden waarom er vervaldata bestaan. De consument moet daarom ook de verantwoording nemen als men zich daaraan waagt. Wij vanuit Consumentenzaken proberen de mensen zoveel mogelijk te informeren. Dat komt met de weinige middelen die wij hebben een beetje tot zijn recht”, aldus Sumter.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!