OK-afdeling AZP in problemen: ‘Dienstverlening nu nog gegarandeerd’

Antoin Brahim
Antoin Brahim
Parlementariër Dew Sharman heeft via de media laten weten dat de afdeling OK van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) kampt met ernstige problemen. Er is sprake van een tekort aan noodzakelijke middelen voor het verrichten van chirurgische ingrepen. De algemeen directeur van het AZP, Antoine Brahim, bevestigt dit. Het is volgens hem in ieder geval niet zo dat de OK gesloten is. “De situatie bij de zorgverleners en zeker bij het AZP is heel ernstig. Dit, omdat wij ook nog als enige zeer specialistische zorg aan de gemeenschap bieden, zoals cardiochirurgie en neurochirurgie. Op dit moment is het nog niet zo dat wij de behandelingen niet kunnen garanderen.
Gelukkig niet. Maar het zou kunnen gebeuren dat deze afdelingen gesloten moeten worden en een kernafdeling van het ziekenhuis is de OK.” Brahim haast zich om erbij te vermelden dat hij niet denkt dat het zover zal komen, omdat de minister van Volksgezondheid nu bezig is met de kwestie. “Er zijn bepaalde middelen niet in voorraad en dit heeft te maken met het feit dat we ons in een zeer precaire financiële situatie bevinden. De acute zorg en dienstverlening gaan normaal door, alleen moeten we roeien met de riemen die we hebben en sommige producten zijn er niet. Een concreet voorbeeld is het momenteel niet in voorraad hebben van ooglenzen, waardoor geplande oogoperaties stagneren. Vanaf donderdag verwachten wij de nieuwe voorraad.”
De financiële situatie van het ziekenhuis is volgens Brahim verergerd vanwege het feit dat de nodige medicamenten en medische verbruiksartikelen overwegend importproducten zijn. “De leveranciers vragen al geruime tijd vooruitbetaling. De inkomsten van het ziekenhuis zijn op hetzelfde niveau, de tarieven zijn nog steeds gebaseerd op die van februari 2014.” Momenteel vindt er overleg plaats met alle actoren en de minister van Volksgezondheid om te komen tot een oplossing van het ontstane probleem. De minister heeft volgens Brahim daarom gevraagd dat er in de tussentijd een persstilte in acht wordt genomen. Toch achtte Brahim het dringend om duidelijkheid te geven in de kwestie. “Bepaalde producten zijn op dit moment niet in voorraad. Sommige zijn zeilende, sommige moeten nog besteld worden en sommige worden in de komende dagen aangeleverd. Het is werkelijk zo dat wij problemen hebben met de inkoop van medicamenten en medische verbruiksartikelen.” Op de vraag wanneer de zorgsector uit haar financiële problemen zal geraken, verwijst Brahim, in het kader van de persstilte, wel naar de minister van Volksgezondheid. Terugkomend op de OK stelt Brahim dat de OK niet alleen met een tekort aan middelen zit, maar ook heel oud is. Daarom meent hij dat de instandhouding van het beddenhuis, IC, OK en daarnaast de nieuwbouw van belang zijn. Vorige week heeft de minister van Volksgezondheid aangegeven dat de regering de financiering van de voorbereiding van dit instandhoudingsproject zal toekennen. “Het betreft een lening die de regering krijgt van de algemene banken”, verduidelijkt Brahim. “Het is erg belangrijk dat deze projecten gaan lopen, anders zal de OK om infrastructurele reden in problemen komen. We doen ons uiterste best en ik kan u garanderen dat als de ontwikkelingen zodanig zijn dat wij de OK niet verantwoord kunnen openhouden, wij de gemeenschap daar tijdig over zullen informeren, maar dat is nu niet het geval”, aldus Brahim.

error: Kopiëren mag niet!