Mahinder Jogi: “Regering bedondert samenleving met zoveelste koersopdrijving”

Assembleelid Mahinder Jogi is er niet over te spreken ‘dat de regering de samenleving wederom bedondert door helemaal niet in te grijpen bij de valutakoersopdrijving, die sinds vrijdag 4 maart aan de gang is’. “Wat gaat er gebeuren als de veiling komt? Wanneer komt die veiling? Komt die veiling wel? Want daar heeft de regering ook een blunder geslagen. Je hebt aangekondigd dat de veiling komt, maar dan laat je de samenleving zonder enige gedegen verklaring nu gissen of er inderdaad een veiling zal komen of niet. Je hebt niks aan de mensen gezegd. Nu zie je wat er met de valutakoers gebeurt”, stelt de politicus. De valutakoers is wederom op hol geslagen. Op 3 maart was de koers voor de USD nog rond de SRD 5.15. Donderdag verkochten de cambio’s, die wél beschikken over vreemde valuta, de USD voor SRD 6, terwijl de Euro al tegen de SRD 6.50 te verkrijgen is. Verscheidene cambiohouders geven aan dat de stijgende koers alles te maken heeft met het verzoek van het parlement om de valutaveiling aan te houden. Jogi zegt dat dit fenomeen te verwachten was. De valutamarkt is volgens hem onrustig en heeft helemaal geen zekerheid. Vandaar de speculatie en koersopdrijving.
USD 100 miljoen lenen voor valutaveilingen?
De parlementariër vermoedt dat de regering nu bezig is gelden van het buitenland te lenen om deze op de valutaveilingen te gooien. Iets dat volgens hem helemaal niet raadzaam is, omdat het leningenplafond al bijna is bereikt. De regering is bezig 100 miljoen USD dollar te lenen in het buitenland. Het Oppenheimer Fonds (OF), een internationale investeringsgroep, is belast met de opdracht om overwegend buitenlandse financiële instellingen te benaderen. Er is voor deze weg gekozen, omdat de gesprekken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een zachte lening langer duren dan verwacht. Het is publiek geheim dat het IMF strenge voorwaarden aan landen stelt in ruil voor financiële hulp. Jogi zegt dat CBvS-governor Glenn Gersie eerder in DNA heeft aangekondigd dat het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Caribische Ontwikkelingsbank (CDB) en de Internationale Ontwikkelingsbank (IDB) vreemde valuta aan Suriname zullen lenen om de veilingen normaal te kunnen continueren. Ook de lokale banken en de cambio’s zouden volgens Jogi meedoen.
Welke bedragen en waarvoor?
Jogi zegt dat het parlement niet eens weet welke bedragen de regering van het buitenland gaat lenen, van wie de gelden precies geleend zullen worden, wanneer en hoe terugbetaald moet worden en waarvoor de gelden nodig zijn. “De regering is erg onduidelijk bezig. Zij is helemaal niet transparant bezig en ik denk dat de regering op hol is geslagen. De wijze waarop men nu beleid wenst te voeren, is helemaal niet in het belang van de samenleving.” De regering heeft een ontwerpwet ingediend om de definitie van staatsschuld te wijzigen en zo uit de gevarenzone te komen. De buitenlandse schuld is per december 2015 ruim USD 1,2 miljard. Volgens de nieuwe internationale definitie zou deze schuld USD 875 miljoen zijn. De schuld zou, wanneer de internationale definitie wordt gehanteerd, volgens Financiën USD 337,5 miljoen of SRD 1.363,5 miljoen minder zijn. De binnenlandse schuld van ruim SRD 3,8 miljard wordt SRD 3,587 miljard. Dat is dus SRD 262 miljoen minder. Volgens de Wet op de Staatsschuld mag de totale staatsschuld 60% van het Bruto Binnenlands Product (BBP) niet overschrijden.” De definitiewijziging is volgens Jogi helemaal niet raadzaam. De politicus benadrukt dat Suriname dieper in de put zal raken wanneer de regering zaken zo op een dubieuze manier doet.
FR

error: Kopiëren mag niet!