Chan Santokhi: “Inefficiënties EBS moeten consument niet confronteren met hogere prijzen”

VHP-fractieleider Chan Santokhi vindt dat de steeds terugkerende wurgcontracten bij de NV Energie Bedrijven Suriname (NV EBS) het bedrijf verder verzieken. Hij is ingenomen met het feit dat de regering na het vinden van het contract tussen EBS-technisch directeur Marcel Eyndhoven en Olibis NV, besloten heeft om Eyndhoven terstond op non-actief te stellen. “EBS moet weer gezond gemaakt worden”, stelt de politicus tegenover Dagblad Suriname. Het Openbaar Ministerie moet volgens Santokhi een grondig onderzoek instellen naar de betrokkenheid van een ieder en vervolging instellen tegen hen die corruptie hebben gepleegd. “We hebben als VHP-fractie in DNA gevraagd voor een corruptieonderzoek bij EBS, aanpak van inefficiëntie, meer transparantie, goed bestuur en reorganisatie van de energiesector op basis van de goedgekeurde Elektriciteitswet en de Wet Energieautoriteit Suriname. En het mag niet zo zijn dat inefficiëntie, die leidt tot kostenverhoging, afgewenteld wordt op de consument met hoge elektriciteitsprijzen en slechte dienstverlening”, benadrukt de politicus. Zes dagen voordat de algemeen directeur van EBS, Rabin Parmessar, officieel aangesteld werd, tekende Eyndhoven het ‘wurgcontract’ met Olibis. Dit contract werd op 12 januari getekend, terwijl een intentieverklaring hierover getekend was in oktober 2015. Sibilo en Eyndhoven tekenden een overeenkomst voor financiering van US$ 5 miljoen voor levering van onderdelen voor MAN-generatoren. De kredietfaciliteit is tegen een rente van 22,5%. De regering had ondertussen, door de eerdere betrokkenheid van Olibis met ex-directeur Willy Duiker in de megacorruptiezaak, besloten geen zaken meer met deze firma te doen.
Daders wijken uit naar buitenland
Santokhi benadrukt dat hij sinds de invrijheidstelling van Duiker en Kenneth Vaseur, ex-directieleden van het energiebedrijf, weinig tot niets hoort over de zaak, dan dat die in de fase van gerechtelijk vooronderzoek (gvo) zit. Dit soort zaken moeten volgens hem juridisch snel afgehandeld worden, zodat de mensen ook geen kans krijgen weg te vluchten. “Ik heb begrepen dat een consultant, die eerder aangehouden was en wiens naam ook komt opduiken in de corruptiezaak bij het ministerie van Sport & Jeugdzaken, uitgeweken is naar het buitenland. We kijken daarom ook uit naar de voortzetting van de corruptieonderzoeken, waarover je de laatste tijd niks meer hoort”, aldus de politicus.
EBS kon Olibis in november 2015 niet uitbetalen
De regering heeft in november 2015 een betalingsregeling getroffen met Olibis over een bedrag van ruim USD 14 miljoen. Hierdoor is een kort geding tegen de EBS voorkomen. Eyndhoven gaf toen als waarnemend algemeen directeur aan Dagblad Suriname te kennen dat de schikking noodzakelijk was, omdat het bedrijf niet over de financiële middelen beschikte om de betaling aan de leverancier te kunnen doen. Olibis had op 31 maart 2015 een overeenkomst gesloten voor het leveren van een MAN-generator voor ruim euro 23.9 miljoen. Het bedrijf heeft de generator voor 100 procent gefinancierd. Er was toen nog een schuld van USD 13.8 miljoen af te lossen. Olibis stuurde een factuur van USD 1 miljoen naar de EBS ter aflossing van de schuld. De ondernemer stelde dat zij ondanks levering van de generator nog steeds niet was uitbetaald voor haar diensten. Naast USD 13,8 miljoen moest de EBS ook een saldoschuld van USD 1 miljoen betalen. De EBS zou naar zeggen van Eyndhoven het bedrag in termijnen aflossen. Santokhi zegt dat wurgcontracten, die nadelig zijn voor de Staat, het bedrijf en de consument, een onderdeel vormen van slecht bestuur. “De personen van de EBS, die daartoe bewust hebben meegewerkt, moeten ter verantwoording worden geroepen”, aldus Santokhi.

Clad en BDO vermoeden overfacturering bij eerdere contracten

De accountant van de NV EBS, BDO Assurance NV, gaf eerder aan dat er miljoenen euro’s voor leverancier Olibis zijn goedgekeurd. Door het ontbreken van transparantie en aanbestedingen is bij de accountant de indruk ontstaan dat Olibis de bedragen veel hoger dan de werkelijke prijzen had gefactureerd. Het rapport over de bevindingen is in mei 2015 aan de RvC gepresenteerd. Het onderzoek van BDO en de Clad toont vermoedens dat leverancier Olibis samen met de toenmalige EBS-RvC voor miljoenen Amerikaanse dollars extra zou hebben gefactureerd. In de meeste gevallen had de EBS volgens Clad geen aanbesteding hiervoor gehouden.
FR

error: Kopiëren mag niet!