Gajadien: “Valutaveiling zonder goed regeerbeleid is desastreus recept”

Assembleelid Asiskumar Gajadien is vrijdag na de presentatie van governor Glenn Gersie van Centrale Bank in De Nationale Assemblee (DNA) tot de conclusie gekomen dat de opkomende valutaveilingen zonder een goed beleid vanuit de regering, een desastreus recept zullen opleveren. De politicus zegt aan Dagblad Suriname dat hij ingenomen is met de conclusies van Gersie, die volgens hem ook heeft ingezien dat het gevoerde beleid van de vorige regering tot het verleden moet gaan behoren. Wat de parlementariër een goed gevoel geeft, is dat Gersie duidelijk heeft aangegeven dat er een nieuw monetair beleid gevoerd zal worden waar zaken als monetaire financiering tot het verleden zullen behoren en de staat in haar huishouding zal moeten zorgen dat men niet meer uitgeeft dan men verdient. “Wij gaan ervan uit dat de CBvS-governor zich zal houden aan wat hij gesteld heeft.” Gajadien benadrukt dat de koersontwikkeling vandaag is ontstaan door wanbeleid dat in de afgelopen periode is gevoerd. Iets waar de moederbank ook in het verleden aan heeft meegewerkt. “Als men doorgaat op hetzelfde voet, zal dat niet meer helpen”, aldus de politicus.
Douanekoers uniform maken is vragen voor een calamiteit
Feit volgens Gajadien is dat met het loslaten van een vaste wisselkoers, de samenleving met prijsverhogingen te maken zal hebben. Een simpel voorbeeld hiervan is de aanpassing van de douanekoers bij de import van goederen, wat nu niet het geval is. Met een uniforme koers voor alle sectoren zullen alle heffingen en winsten doorberekend worden in de eindprijs. De prijs die de consument bij het inkopen zal moeten betalen.
Productie nodig om koers te stabiliseren
Volgens de politicus heeft Gersie aangegeven dat hij optimistisch is over de veilingen, omdat die ervoor zullen zorgen dat de koers zich zal stabiliseren. “Persoonlijk denk ik dat de koers moeilijk gestabiliseerd zal kunnen worden, omdat Suriname als land zijn productie eerst zal moeten opvoeren. Dat beleid is tot nu toe niet gevoerd.” Gajadien stelt dat als de aanbodzijde van de deviezen minder zal blijven dan de vraagzijde, de koers automatisch zal blijven stijgen. “De vorige governor, Gillmore Hoefdraad, heeft mooie woorden gebruikt, maar heeft in de praktijk niets daarvan terecht gebracht. Hij heeft bovendien moedwillig meegewerkt aan monetaire financiering”, aldus Gajadien.
Regering wordt dinsdag aan de tand gevoeld
Gajadien heeft samen met de assembleeleden Chan Santokhi, Marinus Bee, William Waidoe, Patricia Etnel, Edward Belfort, Riad Nurmohamed en Mahinder Jogi vorige week dinsdag een interpellatievoorstel ingediend. De regering moet volgens hun op een zo kort mogelijke termijn uitgenodigd worden om het parlement zo omstandig mogelijk te informeren over de te houden valutaveilingen, het doel daarvan en de opvang van de gevolgen daarvan. Gajadien zegt dat hij vermoedt dat die interpellatie dinsdag zal worden behandeld. Hier zal zijn fractie de regering flink aan de tand voelen. “Voor ons is van belang dat ongeacht het systeem, het afhangt van het beleid dat de regering voert om de samenleving te behoeden. Daarop is er geen zicht”, aldus Gajadien.
FR

error: Kopiëren mag niet!