Consumentenkring bezorgd over forse toename prijs basisgoederen

Consumentenkring bezorgd over forse toename prijs basisgoederen
UntitledDe Consumentenkring onder leiding van Albert Alleyne is bezorgd over de forse toename van de prijs van basisgoederen die in eerste instantie streng door het ministerie van Handel en Industrie werd gecontroleerd. De lijst van basisgoederen, die onder leiding van de regering Bouterse-Ameerali in 2012 werd ingevoerd, is al lang achterhaald. Uit een tweede steekproef van Dagblad Suriname blijkt dat de prijzen van deze belangrijke producten met meer dan 75% zijn toegenomen. Alleyne zegt dat de Ondersteuningsgroep Basisgoederen sinds het aantreden van de huidige regering niet bij elkaar is gekomen om zaken te bespreken. Volgens hem is vicepresident Ashwin Adhin de persoon die de ondersteuningsroep bij elkaar moet roepen. “Ik kan op dit moment dus nog niet zeggen dat die groep nog bestaat, omdat er nog geen bericht van ontbinding is gestuurd.” Om invulling te geven aan het voornemen van de regering om de kosten van levensonderhoud betaalbaar te maken, waren 20 goederen gevrijwaard van consentrecht voor de periode van 16 april 2012 tot en met 1 april 2013. Deze producten zijn pindakaas, uien, bruine bonen, gele en groene erwten, thee, tarwemeel, spijsolie, tomaten- en oliesardines, zout, tandpasta, toiletpapier, badzeep, knoflook, melkpoeder, rijst, synthetische wasmiddel in poedervorm (poederzeep), margarineboter en bruine suiker. Volgens Alleyne zal er strenger op gelet moeten worden dat de prijzen van deze basisgoederen niet abnormaal verder verhoogd worden. Hij benadrukt dat er informeel wel contact is geweest tussen hem en de importeurs. Hieruit is volgens hem duidelijk geworden dat er wat ongerustheid heerst met betrekking tot de beschikbaarheid van de US dollars voor bedrijven.
Prioriteitenlijst opnemen bij opkomende valutaveilingen
Alleyne pleit ervoor dat de 9 algemene banken, die binnenkort mee zullen doen met de valutaveilingen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), een prioriteitenlijst meenemen op de veiling. Hierdoor zouden zaken als brandstof, medicamenten en voedingswaren veilig gesteld kunnen worden van koersopdrijving door speculanten op de zwarte markt. De consumentenvoorzitter zegt zich ervan bewust te zijn dat zonder opname van een prioriteitenlijst de US dollarkoers inderdaad richting SRD 10 kan gaan. Zonder de prioriteitenlijst zou er volgens hem een situatie kunnen ontstaan, waarbij bijvoorbeeld auto-importeurs en mensen die zich met witwaspraktijken bezighouden veel hoger bieden, met als resultaat een veel hogere koers. “Als je die bedrijven ruimte geeft, gaan de mannen speculeren. Met de prioriteitenlijst zijn wij gegarandeerd van een normaal leventje”, aldus Alleyne. Hij benadrukt dat hijzelf niet zo tevreden is met de kwestie met betrekking tot de valutaveilingen. “Het is een maatregel en deze zou zeker beperkingen moeten hebben”, aldus Alleyne.
Basisgoederenlijst was bedoeld ‘mofina wangs’ tegemoet te komen
Het was volgens de toenmalige vicepresident, Robert Ameerali, verplicht dat winkeliers de lijst met basisgoederen in hun winkels aanplakten, waardoor de producten op de lijst niet voor duurder zouden worden verkocht. De bedoeling van de regering was om de prijzen van deze meest gekochte producten in de winkels te bevriezen, zodat de consument per bezoek niet hoefde te vrezen voor een nieuw prijs. Tijdens de gesprekken van president Desi Bouterse met maatschappelijke groeperingen in juli 2015 heeft de Ondersteuningsgroep Basisgoederen wederom aandacht gevraagd voor de lijst met basisgoederen.

error: Kopiëren mag niet!