Meest fanatieke Boutist overleden

Gilly van HoltDe politieke activist Guillaume ‘Gilly’ van Holt heeft op 17 februari het tijdelijke met het eeuwige verwisseld. Binnen kringen van de Nationale Democratische Partij (NDP) is er geschokt gereageerd op het trieste nieuws. ‘Als kenner van de samenleving heeft hij de NDP als propagandist grote diensten bewezen. Het is mede aan hem te danken, dat het politieke veld in volksbuurten vooral paars werd gekleurd. Verder was van Holt een fervente sportliefhebber, vooral van de troefcallsport.”
CDB
Van Holt was hoofdredacteur van Krin Denki Nieuws. Hij was ook jarenlang de onbetwiste voorzitter van subafdeling Blauwgrond en afdeling Paramaribo van de NDP. Maar meer nog was hij de voorzitter van de Commissie Desi Bouterse (CDB), de groep van de echter ‘die-hard’ top-Boutisten. De CDB is in feite één van de hoogste onofficiële organen binnen de NDP die Bouterse adviseren. In deze groep, die elke dinsdag bijeenkomsten belegt, zitten al de personen dichtbij partijvoorzitter Desi Bouterse. In een exclusief interview aan Dagblad Suriname in januari 2014 gaf Van Holt aan dat hij eerst NPS’er was. ‘Ik had nooit verwacht dat ik deze stap zou maken, maar nu ik dat heb gedaan, ga ik niet meer terug. Nooit meer! Ik ben nu een NDP’er in hart en nieren’, zei hij toen aan de krant.
Enorm verlies
Partij-ideoloog Henk Herrenberg: “Wij hebben meegemaakt dat oom Gilly ouder werd, zijn heengaan is een enorm verlies voor de NDP. Hij was onvermoeibaar in zijn hartstocht en ijver om de partij op te bouwen en te voeren naar grote hoogten. Hij was een militant, hij nam geen blad voor de mond, altijd scherp in zijn analyses, een echte revolutionair, hij was een no nonsens man. Een ding moest je binnen de partij niet doen en dat is aan zijn Bouterse komen. Hij heeft de NDP met verve door dik en dun, te vuur en te zwaard uitgedragen en verdedigd tot aan zijn dood. De partij zal alles in ere houden wat hij heeft geplant, onderhouden en in stand gehouden, de krant Krin Denki vooral. Wij moeten niet rouwen, maar de fakkel verder dragen. Mek’ a opo pasi gi unu, mek’ a puru den maka tap un pasi, so dati ala sani wroko bun. Moge hij in vrede rusten.”

error: Kopiëren mag niet!