Vicepresident Adhin naar Caricom-staatshoofdenvergadering

Vicepresident Ashwin Adhin is naar Belize afgereisd, waar hij de 27ste tussentijdse vergadering van Caricom-staatshoofden en regeringsleiders bijwoont. Behalve de regionale actie op de dreiging van het Zikavirus, staat ook de klimaatfinanciering op de agenda. De top die dinsdag en vandaag wordt gehouden, komt twee weken nadat de Wereldgezondheidsorganisatie Zika heeft bestempeld als een ‘volksgezondheidscrisis van internationaal belang’. De publieke bezorgdheid over het virus is toegenomen, nu Zika wordt gekoppeld aan gevallen van microcefalie in delen van Latijns-Amerika. In tenminste vijf Caricom-lidstaten, waaronder Suriname, is het virus gesignaleerd. De Regionale Caribische Gezondheidsdienst (Carpha) zal naar verwachting de bijeenkomst op weg helpen naar toekomstige acties in het gevecht tegen het Zika-virus. Carpha heeft testen verstrekt en richtlijnen voor preventie en bestrijding aan de lidstaten gegeven.
De vergadering geeft de Caricom-regeringsleiders ook een kans om voort te bouwen op het gunstige resultaat van de 21ste klimaattop in Parijs, welke in december 2015 voor kleine ontwikkelingseilanden en Caricom-lidstaten werd gehouden. De Caribische gemeenschap staat nu voor de uitdaging om de overeenkomst als basis voor toekomstige klimaatmaatregelen te gebruiken. Het kan naar verwachting de nationale en regionale capaciteit verbeteren door gebruik te maken van de nieuwe kansen.

error: Kopiëren mag niet!