Rusland wil transparantie over miljoenen USD’s op buitenlandse rekeningen

Negen cliënten, met een link naar Suriname, hebben al een tijdje ongeveer USD 722,3 miljoen op 27 bankrekeningen staan bij de Zwitserse tak van de bankgigant Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Hiervan heeft een Surinaamse cliënt USD 450 miljoen geparkeerd in Zwitserland, een ander USD 60 miljoen, nog een ander USD 30 miljoen, terwijl vijf anderen bedragen lager dan USD 30 miljoen hebben uitgezet in dit Noord-Europese land. NPS-fractieleider Gregory Rusland vindt dat indien deze cijfers op harde informatie berusten, er duidelijke onderzoeken verricht moeten worden naar de oorsprong van de gelden en van wie deze middelen precies zijn. Belangrijk voor hem te weten is of deze mensen wel de nodige belastingen hebben betaald, zodat de Staat kan nagaan welke voordelen daaruit gehaald kunnen worden. De politicus zegt dat er vaker geluiden zijn dat gelden, mogelijk verkregen uit illegale of corruptieve praktijken, door derden op buitenlandse bankrekeningen worden geplaatst. “Dit kan natuurlijk nooit goed zijn. Daarom moeten wij binnen de samenleving maatregelen treffen om waar nodig ervoor te zorgen dat corruptie tot het minimale terug wordt gebracht.” De NPS’er benadrukt dat hij weet dat corruptie iets is dat nooit tot nihil gebracht kan worden, maar zal men ervoor moeten zorgen dat de corruptie in de samenleving tot het minimale teruggebracht kan worden. “Natuurlijk zijn er bepaalde ideeën die daarover bestaan, maar op dit moment is natuurlijk niet duidelijk welke maatregelen die zijn”, aldus de politicus.
Transparantie van zaken nodig
Binnen de gemeenschap en politieke kringen wordt al jaren ervoor gepleit dat gestolen of onrechtmatig weggedragen financiële middelen bij corruptieschandalen getraceerd worden en teruggestort worden in de staatskas. De praktijk heeft echter steeds uitgewezen dat het traceren van deze middelen heel moeilijk of bijna onmogelijk is door gebrek aan deskundigen. Een recent voorbeeld is het megacorruptieschandaal binnen de NV Energie Bedrijven Suriname, waarbij de ex-directie onder leiding van Willy Duiker vermoedelijk miljoenen Euro’s zou hebben weggedragen. De parlementariër zegt dat De Nationale Assemblee (DNA) op dit moment de veelbesproken anticorruptiewet op haar schema heeft. “Zoals je de deskundigen hoort, wil dat echter niet zeggen dat dit zaligmakend is.” Volgens Rusland zijn er al zoveel wetten die ingezet kunnen worden om corruptie tegen te gaan. Wat hij liever meer ziet, zijn de maatregelen vanuit de overheid over hoe die overheid werkt om van daaruit te zorgen dat corruptie wordt teruggebracht. Hij denkt hierbij dan gelijk aan zaken als de aanbestedingsprocedures en de hoogten van bedragen. “De maatregelen moeten getroffen worden om de transparantie zo groot mogelijk te maken, waardoor je de corruptie kan terugdringen”, aldus de NPS-voorzitter.
Deze regering wil geen enkele corruptiezaak onderzoeken
“Deze regering wil geen enkele corruptiezaak onderzoeken”, stelt het VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien tegenover Dagblad Suriname. De zittende regering die de afgelopen regeringstermijn ook de scepter zwaaide in het land, handhaaft volgens hem juist een cultuur van corruptiefaciliterend beleid. De informatie over de Zwitserse bankrekeningen komt uit een wereldwijd journalistiek Swiss Leaks-onderzoek naar HSBC-rekeningen, die gebruikt worden voor wapenhandel, handel in bloeddiamanten en grootschalige belastingontduiking. “Suriname staat in de uitgelekte Zwitserse bestanden op nummer 52 gerangschikt met betrekking tot de landen met de grootste bedragen in Amerikaanse dollar”, staat op de website vermeld. Voorts wordt verduidelijkt: “Negen cliënten worden geassocieerd met Suriname. 11% heeft een Surinaams paspoort of Surinaamse nationaliteit. Acht cliënten openden tussen 2000 en 2005 een rekening, ze worden gekoppeld aan 27 bankrekeningen.”
Top 5 van 203 onderzochte landen
De top 5 van de 203 onderzochte landen wordt uitgemaakt door Zwitserland (USD 31,2 miljard), Verenigd Koninkrijk (USD 21,7 miljard), VS USD 13,4 miljard en Frankrijk USD 12,5 miljard. De uitgelekte gegevens zijn in 2008 door voormalige bankmedewerker Hervé Falciani meegenomen naar Frankrijk, waar ze in handen kwamen van de Franse overheid. In de jaren daarna heeft Frankrijk de informatie gedeeld met tal van andere landen, die via die weg honderden miljoenen euro aan ontdoken belastingen hebben geïnd. In Griekenland staan de gegevens bekend als de zogeheten Lagarde-lijst, naar de toenmalige Franse minister van Financiën die de gegevens doorgaf. In de database duiken veel internationaal beroemde namen op, zoals zangeres Tina Turner, formule 1 -coureur Fernando Alonso, fotomodel Elle Macpherson en acteur John Malkovich. In Nederland duikt de naam op van Ralph Sonnenberg, één van de rijkste mensen van het land met een geschat vermogen van 1,6 miljard euro. Sonnenberg is grootaandeelhouder van luxaflex-fabrikant Hunter Douglas en woont al jaren in Zwitserland. Uit de gegevens blijkt dat hij een relatief klein bedrag bij de HSBC had staan en er zijn geen redenen om aan te nemen dat er iets aan de rekening niet zou deugen.
FR

error: Kopiëren mag niet!