Klachtbrief tegen Simons al opgesteld

Klachtbrief tegen Simons al opgesteldDe gezamenlijke oppositiepartijen VHP, NPS, PL en Abop hebben intussen al een klachtbrief tegen assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons opgesteld, die zij in de loop van de week zal opsturen naar de Interparlementaire Unie (IPU). Dit bevestigt VHP-fractieleider Chan Santokhi tegenover Dagblad Suriname. Volgens Santokhi zijn de betrokken partijen druk met hun deskundigen bezig om de laatste screening te plegen, waarna de daad bij het woord zal worden gevoegd. Hij benadrukt dat de IPU het orgaan is, waar leden terecht kunnen als een parlement of parlementariërs over de schreef gaan. De totale oppositie in De Nationale Assemblee (DNA) is niet te spreken over de volgens haar steeds verergerende dictatoriale houding, die assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons aan de dag legt. De klacht is gebaseerd op de vermeende vervalsing van authentieke stukken in opdracht van de parlementsvoorzitter, die achteraf aan de advocaat van het parlement zijn overhandigd tijdens de megarechtszaak van de totale oppositie versus de DNA-voorzitter, de Staat Suriname en twee districtscommissarissen. Daarnaast zijn deze politieke partijen niet tevreden over de wijze waarop grondwettelijke regels binnen het parlement worden vertrapt. Een voorbeeld hiervan is de wijze waarop de moties van de afgelopen begrotingsbehandeling zijn doorgeschoven naar een andere datum. “Men is zelfs zo corrupt dat er bij de stemming aangegeven wordt dat 28 leden tegen hebben gestemd, terwijl fysiek slechts 27 leden aanwezig waren in de zaal. Of het nu vervalsing is van stukken of het leiden van het parlement, zo corrupt-minded is deze coalitie!”, stelt assembleelid Asiskumar Gajadien eerder tegenover de krant. De oppositie heeft afgelopen maandag hevig protest aangetekend bij de openbare vergadering, waarbij de moties van de afgelopen begrotingsbehandeling zijn verworpen.
Strafklacht bij pg nog in behandeling
Pertjajah Luhur (PL)-topman Paul Somohardjo heeft na overleg met zijn raadsman, Gerold Sewcharan, uiteindelijk toch ervoor gekozen om een strafklacht in te dienen in de kwestie, waarbij een valselijk opgemaakt document door DNA is verstrekt aan de advocaat Nailah van Dijk in de terugroepzaak welke de PL en overige oppositiepartijen hebben aangespannen. PL-voorzitter Paul Somohardjo stelt dat de strafzaak bij het OM wordt ingediend tegen degenen die valsheid in geschrifte hebben gepleegd. “Volgens het Wetboek van Strafrecht kan degene die schuldig wordt bevonden aan het opmaken van dit valse document, een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren opgelegd krijgen. Dat geldt ook voor degene die desbetreffend valselijk opgemaakt document heeft gebruikt om anderen schade te berokkenen”, stelt de politicus. Somohardjo verduidelijkt dat niemand boven de wet staat. “Recht voor één, recht voor allen, als het een gewone burger was, zou die ook door de politie zijn ingesloten.” Deze kwestie is nog in behandeling bij de pg. De assembleevoorzitter zei maandag tijdens de vergadering dat er steeds halve waarheden over haar werkwijze worden verteld. Zij heeft niet het besluit genomen om de behandeling van de moties aan te houden. Wat de vermeende vervalste stukken betreft, heeft het parlement eerder reeds in een verklaring aangegeven dat een onderzoek heeft uitgewezen dat er geen stukken zijn vervalst.
FR

error: Kopiëren mag niet!