Super food

Onlangs hoorde ik de uitspaak dat de moeilijke tijden terugkomen. De tijden van daal met bhaji (erwtensoep met groenten). Overigens een heel voedzame maaltijd hoor! Ik vraag me af waar men die eetgewoonten toch vandaan heeft? Om mij heen zie ik veel mensen die eenzijdig eten terwijl we hier zoveel hebben. Misschien kent u de schijf van vijf nog uit uw kinderjaren. Elke dag heeft het menselijk lichaam voedingsstoffen nodig uit de volgende vijf categorieën:1. groente en fruit,2. granen en peulen, 3. dranken en water, 4. olie en vetten, 5. vlees en vis/ vleesvervangers. Als u elke dag uit elk van deze categorieën eet, bent u goed bezig.
Wist u dat er in Suriname heel veel super fruit- en groentensoorten groeien. Neem bijvoorbeeld de Surinaamse kers. Deze staat op nummer één op de ranglijst voor vitamine C. Een plantje met kleine oranje besjes, dat vaak her en der als onkruid groeit, de physalis of batoto, zou uitzonderlijk veel eiwitten bevatten. Dan hebben we de zuurzak die ook tal van geneeskrachtige eigenschappen zou hebben, onder andere tegen depressiviteit. De acai bes of podosiri is ook een superfood. Hier zou een grote hoeveelheid antioxidanten in zitten. De sopropo of karaila bevat een stof die de bloedsuikerspiegel zou verlagen. Bitawiri zou een zuiverende werking op de lever hebben. Pompoen bevat veel vitamine A welke goed is voor de ogen. Alle soorten groene bladgroenten bevatten veel vitaminnen. Zonde toch om dit alles te laten liggen, zo rechtstreeks uit uw achtertuin.
Smaken zijn aangeleerd. Wie van kleins af aan steeds hetzelfde voedsel aangeboden krijgt zal later alleen datgene lekker vinden. Als kinderen verschillende smaken aangeboden krijgen en deze niet meteen kunnen waarderen moet u dit vooral nogmaals aanbieden. Pas na ACHT keer een smaak te hebben geproefd kun je zeggen dat je iets niet lust. Je moet namelijk nog wennen aan de nieuwe smaak. Ook leerprestaties hebben te maken met gezonde voeding en dat mag niet worden onderschat. Kinderen die niet of nauwelijks ontbijten hebben geen energie om de leerstof op te nemen. Onvoldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgen kan leiden tot allerlei gebrekziekten en daarmee ook de mentale problemen die hierbij horen, zoals onrust, concentratiestoornissen of somberheid. Ga eens na wat er in uw omgeving aan gezonde voeding te vinden is en maak er gebruik van.
Vazra Ramgoelam
[email protected]

error: Kopiëren mag niet!