Opslag Boeing 747-300 kost de belastingbetaler heel wat

Er heerst onduidelijkheid over de miskoop/leasing van de nieuwe Airbus 340-313 door de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Critici vragen zich af waarom SLM een nieuw contract moest gaan sluiten voor een andere kist, terwijl het staatsbedrijf al ruim 6 jaren, sinds 2009 dus, een Boeing 747-300 in Arizona’s Penal Park heeft staan. De Boeing 747-300 werd in 2004 aangeschaft. Het werd dus 5 jaren ingezet. Een andere vraag is waarom SLM een Boeing 747-300 heeft aangekocht en het na 5 jaren in een woestijn heeft laten staan. Lastiger nog is het feit dat er een mogelijkheid bestond om een back-up te hebben voor de Airbus, of zelfs een mogelijkheid om een andere lijn te openen binnen de SLM, ‘waar men lekker over heen is gegaan’.
Dat de vliegtuigen juist in deze gebieden worden geparkeerd, heeft normaliter te maken met het klimaat. De droge en heldere weersomstandigheden minimaliseren de kans op corrosie. Om de toestellen te beschermen tegen zand, worden ze na aankomst voorzien van een laagje latex, dat wordt aangebracht op gevoelige plekken als de motoren, het landingsgestel en ramen. Het is niet duidelijk als de kist daarnaartoe is gezonden om op een later tijdstip in gebruik te nemen, of richting de ‘boneyard’ (begraafplaats) is gestuurd.
Ewald Henshuys, ex-SLM-directeur, gevraagd naar een reactie op de ratio achter dit besluit, zwijgt er gewoon over. ‘Ik heb er niets over te vertellen. Het is achter de rug’, aldus Henshuys. De nieuwe SLM-directeur, Louis Voigt, is zich momenteel nog aan het verdiepen in de zaken, die zich gedurende de afgelopen jaren hebben voorgedaan. Volgens hem zou het verstandiger zijn om na gedegen onderzoek en kennisneming van zaken, conclusies te trekken. ‘Ik dok niet. Ik heb alleen wat meer tijd nodig’, zegt Voigt. Hij vermeldt dat indien zaken duidelijk zijn, er zeker transparantie aan de dag zal worden gelegd.
‘Er is zeker sprake van verspilling’
Volksvertegenwoordiger Patrick Kensenhuis, lid van de vaste parlementaire commissie Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), verwacht dat de raad van commissarissen van SLM de ex-directeur wel ter verantwoording roept. ‘Waarom werd die Boeing niet ingezet, gezien wij momenten hadden, waarbij wij moesten uitwijken om een andere kist te huren? Het is een serieuze zaak. Het is een verloren kans. Per slot van rekening praat je ook over onze belastinggelden, die verspild raken. Los van het onderhouden, kost het parkeren van het vliegtuig de belastingbetaler al heel wat. Er is dus zeker sprake van verspilling’, aldus Kensenhuis.
Nu de kist zonder enig onderhoud zo lang in de woestijn heeft gestaan, is het volgens deskundigen eerder een wrak dan een vliegtuig. Om een wrak operationeel te krijgen, zou de SLM misschien dieper in de buidel moeten tasten.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!