“Sapoen en Chitan maakten gebruik spreektijd NDP”

Sapoen en Chitan 1
Sapoen en Chitan 2NPS-topman Gregory Rusland onthulde vrijdagmiddag tijdens een persconferentie dat de twee Pertjajah Luhur dissidenten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan tijdens de begrotingsbehandeling gebruik hebben gemaakt van de spreektijden van de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP). Slechts de leden Somohardjo, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink maakten gebruik van de drie uren die aan de PL-fractie waren toebedeeld. “De erkenning van de fractie van de PL is terug te vinden in de spreektijdenregeling, waarbij ieder assembleelid van de PL ongeveer een uur had voor zijn bespreking. De PL heeft dan volgens de officiële lijst van DNA drie uren. Waar zijn die twee uren van de heren Chitan en Sapoen?”, stelde Rusland. Somohardjo vulde aan dat de twee uren van de dissidenten aangevuld waren door de NDP-fractie van André Misiekaba. Volgens Somohardjo heeft Karta-Bink na aanvraag bij assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons bevestigd gekregen dat de spreektijden inderdaad van de paarse fractie afkomstig waren. Rusland, Somohardjo, Chan Santokhi en Edward Belfort waren op de persconferentie ermeen eens dat er geknoeid is met stukken. Santokhi benadrukte dat het vervalsen van deze stukken om een zeer kwalijke zaak gaat. Volgens hem is Geerlings-Simons zelf in staat om wetten te manipuleren en de totale rechtstaat in gevaar te brengen.
Lijst met fractieleider wijst Sapoen aan als fractievoorzitter
Somohardjo toonde enkele stukken, waaronder een ledenlijst 2015-2020 van de griffie, waarin alle namen van fractievoorzitters waren aangegeven. Volgens de PL-voorzitter is het opmerkelijk dat Sapoen als fractievoorzitter op de lijst is ondergebracht van een naamloze fractie waarin hij samen met Chitan zit. Op de betreffende lijst is het opmerkelijk dat bij geen van de leden aangewezen is tot welk partij hij behoort. De politicus verwees naar de recent gedane uitspraak van de parlementsvoorzitter waarin is aangegeven dat de ‘fractie Sapoen’ nimmer heeft bestaan en op geen enkel ogenblik over een fractieleider heeft beschikt. “Simons is in dit gevaar de hoofdverantwoordelijke. Wie weet of de griffier gedicteerd wordt om deze stukken te produceren? Sapoen staat op de ledenlijst met rood aangeduid als een fractieleider. Dus mevrouw Simons moet geen rommel komen vertellen.”
Strafrechtelijke klacht bij pg of bij IPU
Voorzitter Chan Santokhi van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) verduidelijkte tijdens de persconferentie dat zijn partij, de NPS en PL juridisch hulp hebben ingeroepen om de situatie goed te bestuderen. Hierna zal er mogelijk ook niet geschroomd worden om een strafrechtelijke klacht tegen Geerlings-Simons in te dienen bij de procureur generaal en de Interparlementaire Unie (IPU). “De advocaat zal voorzien worden van alle belangrijke stukken die nu boven water zijn gekomen. Hij zal de rechter moeten overtuigen dat er informatie binnen het parlement gemanipuleerd wordt. Tegelijkertijd zullen wij van de gezamenlijke advocaat, Gerold Sewcharan, moeten vernemen of wij naar de procureur generaal zullen gaan.” Santokhi benadrukte dat alle partijen intern ook gebruik zullen maken van eigen juristen die op basis van ‘het gedegen advies’ van Sewcharan voorbereidingen zullen treffen over de stappen te nemen naar de Interparlementaire Unie. Hij benadrukte dat de IPU ook het orgaan is, waar leden terecht kunnen als een parlement of parlementariërs over de scheef gaan. Als het aan Somohardjo lag zou hij de aanklacht per direct hebben ingediend. De groep moet volgens Santokhi voor 14.00 uur aanstaande maandag 1 februari alle informatie in de bestaande rechtszaak aan de advocaat overdragen. Dan zal Sewcharan de rechter proberen te overtuigen.
Belfort: DNA-website viel plots uit en kwam terug met andere informatie
Assembleelid Edward Belfort, die Abop-fractieleider Ronnie Brunswijk vertegenwoordigde, gaf aan dat hij donderdag samen met Waidoe bezig was de website van DNA door te nemen en de juiste weergave van de fracties goed te checken. Tot hun verbazing zagen zij ineens dat de website plots uitviel en ineens terugkwam met compleet nieuwe informatie.
FR

error: Kopiëren mag niet!