Gasttransactie op de ATM wordt duurder

Gasttransactie op de ATM wordt duurderWegens verhoogde kosten in het onderhoud van het interbancair netwerk van Banking Network Suriname NV(Bnets) is de organisatie genoodzaakt met ingang van 1 februari 2016 de fee voor een gasttransactie op de ATM te verhogen naar SRD 2,50. Bnets is eigenaar van het interbancair netwerk in Suriname. Dit netwerk biedt de mogelijkheid tot het doen van ATM en POS-gasttransacties. Zo is het mogelijk dat een cliënt van bank A geld opneemt bij de ATM van bank B of een betaling doet via een POS-apparaat van Bank C. Het interbancair netwerk van Bnets biedt de mogelijkheid om met uw pinpas, ATM en POS-gasttransacties te plegen bij de Hakrinbank, De Surinaamsche Bank, Republic Bank (Suriname), Surinaamse Postspaarbank, GODO, VCB, Finabank en de Landbouwbank. Dankzij dit systeem kunnen pinpashouders van de bovenstaande banken van elkaars ATM-faciliteiten gebruikmaken.
Bij een gastopname (opnemen van geld bij een ATM van een andere bank dan uw eigen bank) werd geruime tijd SRD 2,00 in rekening gebracht. De aanpassing is dus met SRD 0,50 gepleegd. Dit bedrag (SRD 2,50) wordt automatisch van uw rekening afgetrokken. De laatste tariefsaanpassing van de ATM vond in 2009 plaats. Volgens Bnets-directeur Kenneth Hendrison was deze tariefsverhoging een noodzaak. De reden hiertoe is tweeledig. Ten eerste noemt Hendrison het kostenaspect, dat sinds na de stijging van de dollarwisselkoers een bottleneck is. De tweede reden is het stimuleren van het elektronisch betalingsverkeer. “Het is belangrijk dat het interbancair netwerk dusdanig veilig is dat de samenleving met een gerust gevoel transacties kan verrichten. Omdat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat wij niet alleen voldoen aan een bepaalde kwaliteit van ons netwerk, maar we moeten veiligheid kunnen aanbieden. Wij willen daarnaast ook garanderen dat de transacties door kunnen gaan”, legt de directeur uit. Bnets heeft een dubbel netwerk dat onderhouden moet worden door leveranciers die in US$ moeten worden uitbetaald. De jaarlijkse onderhoudskosten in US$ en verdiensten in SRD zorgen voor deze onevenwichtigheid.
Op dit moment kost een POS-transactie de bank SRD 0.50. “Omdat Bnets het elektronisch betalingsverkeer wil stimuleren, kost de POS-transactie thans de bank SRD 0.20”, zegt Hendrison. De kosten van de POS-transacties zijn niet voor de consument, maar voor de bank. Er is dus ingeleverd op POS-transacties, zodat banken gemotiveerd worden om overal POS-apparaten te plaatsen.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!