Somohardjo: “Anu fu minister Hoefdraad abi olo”

1Somohardjo (3).1Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo ziet Financiënminister Gillmore Hoefdraad als de hoofdoorzaak van alle financiële ellende waarmee Suriname nu te kampen heeft. Tijdens de tweede ronde van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA) schroomde de politicus ook niet ervoor zijn gevoelens kenbaar te maken. “A hanu fu a minister disi habi olo. Door toedoen van de minister van Financiën tevens governor van de Centrale Bank is de SRD meer dan 50% gedaald, door zijn toedoen zijn wij in deze precaire situatie beland, door zijn toedoen zijn wij armer geworden, door zijn toedoen is het zo dat geld dat wij verdienen en opsparen elke dag aan waarde verliest, door zijn toedoen zijn de winkelprijzen meer dan 50% hoog gegaan, u kunt niet meer bouwen, zelfs eten en drinken is al zo moeilijk. Onze dollars zelf zijn zo goed als op, hij verschaft monetaire financiering aan de staat, verkwistend beleid, hij laat geld drukken zonder dekking. Als wij niet oppassen, gaan wij 3 nullen op onze SRD weer terugzien”, benadrukte Somohardjo. De oudste parlementariër in jaren wil weten of de bewindsman deze zaken bewust of op commando van president Desi Bouterse doet. Als dat het niet is, zou hij ook graag willen weten of hij ongeschikt is voor deze job.
Hoefdraad was een kei, een topper van het IMF
Volgens de PL-leider is het een kwalijke zaak dat Hoefdraad binnen 5 jaar onze Surinaamse munt 2 tot 3 keren heeft gedevalueerd, terwijl het land hem per maand een bedrag van SRD 80.000 betaalt. “Toen wij hem aantrokken, hoorden wij de president zeggen dat hij een kei was, een kei! Niet bauxietkei, maar een topper van het IMF. Dat waren de woorden van de president, zonder dat hij enig onderzoek had gepleegd, zonder een cv op te vragen. Want hij is econoom, een kei en topper van het IMF”, aldus Somohardjo.
“Als wij niet oppassen, streven wij naar Goedschalk de tweede”
De politicus benadrukte dat hij geen moeite heeft met het hoge salaris van Hoefdraad, maar wel met zijn prestatie. “Als wij niet oppassen, streven wij naar Goedschalk de tweede”, stelde Somohardjo, verwijzend naar het desastreus beleid van oud-CBvS-president Goedschalk. Wanneer de 3 nullen volgens hem ook erbij worden geplaatst, zullen wij dan bedragen hebben van SRD 1000 en SRD 5000. Bedragen die geen enkele waarde hebben. ‘Ook het feit dat de regering meewerkt aan het witwassen van geld bij de SPSB’, baart hem zorgen. Vooral het feit dat Suriname door het buitenland kan worden geïsoleerd.
Hoefdraad kreeg ‘soft landing’ als minister
In plaats van deze minister-governor te evalueren, krijgt hij volgens Somohardjo een zachte landing als minister van Financiën. Dit als tegenprestatie of beloning van zijn trouwe loyaliteit aan de president. “Als hij dat krijgt, is het de verantwoordelijkheid van de president, maar als hij ongeschikt is als governor, hoe kunnen wij hem laten benoemen tot minister van Financiën? Hij is nauwelijks 6 maanden begonnen of hij schuift alle fouten aan de ‘poti’ minister van TCT, minister Andy Rusland”, aldus Somohardjo.
Baas commando riep Abdoel en Misiekaba gelijk terug
Somohardjo benadrukte dat de leden Amzad Abdoel en André Misiekaba gelijk na de uitlatingen van Hoefdraad heel harde uitspraken hebben gedaan. Uitspraken die hij zelf niet zou durven te citeren in het parlement. Maar, daar zag hij gelijk de hand van baas commando, die gelijk deze twee leden terugriep. “Het was een storm in een glas water. Het lijkt wel op een opgezet scenario. Baas commando zei: Hallo jongens, minister Hoefdraad na mi boi. Dankzij hem hebben wij de verkiezing gewonnen, dankzij hem hebben wij het volk kunnen misleiden. Wi na wang. Wi njang fu wang NDP patu”, aldus Somohardjo.

“Stuur hem naar een ander ministerie, maar pe moni no de”

“Als wij hem niet wegsturen, staat vast dat wij zeker in problemen komen. Dit, gelet op de ervaring die wij hebben met hem bij CBvS. Gezien het feit dat Hoefdraad geen verantwoording aan het parlement verschuldigd is, rest mij alleen om de president te vragen hem naar een ander ministerie te sturen, maar pe moni no de. A hanu fu a minister disi habi olo. Als het niet mogelijk is, stuur hem liever terug naar IMF”, aldus Somohardjo.
FR

error: Kopiëren mag niet!