Ruim SRD 300.000 beschikbaar voor bestrijding Zika

Tijdens de openbare vergadering in de DNA van 25 januari heeft de minister Volksgezondheid, Patrick Pengel, gesproken over de maatregelingen die er zijn genomen om de Zika-problematiek aan te pakken.
Vanaf eind oktober is het ministerie gewaarschuwd door Paho over het Zika-virus, dat zich in rap tempo verspreidt in het Caribisch gebied, Zuid Amerika en langzaam haar weg maakt naar Europa. De minister zegt dat het ministerie gelijk in actie gekomen is na de waarschuwing van de Paho. Hetzelfde protocol dat in werking gesteld was tijdens dengue en Chikungunya is vervolgens weer toegepast. BOG heeft meteen de instructies gestuurd naar de huisartsen en diversen hoe verder te handelen. Cijfers die vanaf eind november 2015 zijn verkregen van het laboratorium van het Academisch Ziekenhuis hebben bevestigd dat per 1 november gevallen van Zika in Suriname zijn geconstateerd.
Red zones zullen bespoten worden
Volgens minister Pengel is er gelijk samen met het BOG een readiness audit in werking gesteld. ‘We hebben gekeken naar het materieel, de mensen die getraind moesten worden en er moest een update training gegeven worden aan de mensen ten aanzien van het Zika-virus. Nieuwe informatie was er niet, maar er is gebruikgemaakt van de richtlijnen van Dengue en Chikunguya, omdat het gaat om dezelfde muskiet. In november en begin december is er een telefoonlijn gemaakt, waardoor BOG in contact kon blijven met artsen over het aantal Zika-gevallen. Er is dus een mapping hiervan gemaakt. Hierdoor zijn er enkele plekken, de red zones, geconstateerd, met name Wanica, Commewijne en Paramaribo. In deze red zones zullen er bespuitingsactiviteiten worden gehouden.’
Vuil en rommel waarin water opgeslagen wordt, zullen opgeruimd worden. Goten worden niet aangedaan, zegt de minister, omdat deze niet de plekken zijn waarin deze muskiet zich voortplant. Verder wordt er gewerkt aan de klinische interventie, waarbij er een behandelprotocol ontwikkeld wordt. Deze instructies zullen ook naar de verschillende actoren gaan. Een van de verschijnselen van het Zika-virus is een vorm van verlamming die optreedt, beter bekend als de Guillan Barre syndroom. Het ministerie heeft ervoor gezorgd dat er ten aanzien van de behandeling meer dan 50 dozen aan medicatie is opgekocht. Een doos kost 12.000 Euro. De ziekenhuizen en de internisten zijn geïnformeerd dat deze medicijnen beschikbaar zijn. Pengel deelt mee dat vanuit Financiën SRD 250.000 tot SRD 300.000 beschikbaar is gesteld.
Ministerie is rijkelijk laat met aanpak
Parlementariër Dew Sharman vindt dat het ministerie rijkelijk laat is met de aanpak van Zika. ‘Waarom wordt er volgens de parlementariër na bevestiging dat het virus er vanaf november is, nu pas een bestrijdingsmethode ingevoerd. Als de muskiet bekend is als vector en er al een blauwdruk bestaat voor deze muskiet, waarom komt het ministerie dan zo laat in actie? Ik denk dat het allereerste ding dat men had moeten doen, is die grote samenleving te informeren. Overal is de muskiet aanwezig. Ga maar na bij de poliklinieken. BOG heeft hierbij gefaald de samenleving te informeren’, aldus Sharman.

error: Kopiëren mag niet!