Nederland krijgt toestemming om Zika-onderzoek te doen in Suriname

Nederlandse en Surinaamse onderzoekers gaan samen kijken wat de gevolgen zijn van het Zika-virus. Het Erasmus MC in Rotterdam gaat het onderzoek uitvoeren. Volgens hoofd Virologie, Marion Koopmans, is het opzetten van zo een grote studie enorm veel werk, maar is de toestemming voor het onderzoek nu binnen. Er komen steeds meer aanwijzingen dat het virus zeer waarschijnlijk gevaarlijk is voor ongeboren kinderen, maar kan mogelijk ook leiden tot hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré.
Het Zika-virus is momenteel erg actief in Zuid- en Midden-Amerika. Het kan koorts, hoofdpijn, eetlustgebrek en huiduitslag in het gezicht veroorzaken. De meeste mensen zijn er binnen een week vanaf. Niet iedereen die door het virus wordt getroffen, wordt er ziek van. Inmiddels kent Nederland tien bevestigde gevallen van Zika. De mensen liepen het virus op in Suriname. Onder hen zijn er geen zwangere vrouwen.
Verlamd
Een groep onderzoekers van het Erasmus MC komt binnenkort naar Suriname om daar met partners onderzoek te doen, onder meer naar de eigenschappen van het virus en de effecten van Zika op het zenuwstelsel. “We gaan onderzoeken óf en wat de link is tussen een Zika-infectie aan de ene kant en hersenvliesontsteking en het syndroom van Guillain-Barré aan de andere kant”, zegt Koopmans.
Guillain-Barré is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam – vlak na een infectie met een virus – het eigen zenuwstelsel aanvalt. Mensen die erdoor getroffen worden, kunnen van het ene op het andere moment volledig verlamd raken. Soms vallen ademhalingsspieren uit en is tijdelijke beademing nodig. Over het algemeen herstellen patiënten goed van de ziekte, maar het herstel kan wel lang duren.

error: Kopiëren mag niet!