Vervoerskosten voor dialysepatiënten zijn hoog

Dialysepatiënt A.D. dialyseert al jaren op Commewijne en wel bij Diapura Tamansari. Voorheen hoefde deze patiënt geen vervoerskosten te voldoen, maar zij kreeg later te horen dat zij SRD 225 per maand moet betalen. A.D. en haar echtgenoot J.D. wonen in het ressort Beekhuizen te Abra Broki. J.D. zegt dat door veel klagen van hun kant dit bedrag teruggebracht is naar SRD 150. Echter heeft A.D. op 14 januari 2016 een brief ontvangen van zorgvervoer Medicall belast met het transport van de dialysepatiënten, dat zij genoodzaakt is de patiënten vanaf januari 2016 zelf voor de gehele kosten van vervoer te laten opdraaien. Vervolgens heeft A.D. een bedrag van ongeveer SRD 600 opgekregen, dat zij maandelijks moet betalen. Zo moet niet alleen A.D., maar een hele groep van ongeveer 15 personen bedragen betalen tussen SRD 500 en SRD 1.000. De mensen zijn heel verontwaardigd over deze bedragen, omdat men zich afvraagt van waar men dit bedrag plotseling moet ophoesten. We hebben allemaal onze vaste lasten. Van de ene op de andere dag kan je niet zo een rekening in handen krijgen”, zegt de echtgenoot.
In de brief wordt als reden voor de verhoging aangegeven dat door de jaren heen de vervoerkosten erg hoog zijn opgelopen en dat men deze niet langer kan dragen. Vanaf het begin van 2015 zijn de vervoerskosten losgekoppeld van Diapura Tamansari en draait Medicall op voor het overgrote deel van de kosten. J.D. geeft aan dat men het niet erg vindt dat men moet betalen, maar men vraagt zich af of het bedrag niet wat minder kan. In de brief wordt verduidelijkt dat indien men dit bedrag niet kan of wil betalen, het vervoersbedrijf aanneemt dat de patiënt zelf gaat zorgen voor vervoer.
Wie niet kan betalen, moet een andere oplossing zoeken
Steve Tjon, supervisor Medicall Zorgvervoer, verduidelijkte dat er geen sprake is van een verhoging. “Dit zijn de kosten die wij hebben bij het vervoeren van deze groep. De bedragen die in de brief staan, zijn de daadwerkelijke kosten die het zorgvervoer heeft. Ik begrijp dat een ieder zijn best doet om een bijdrage te leveren. Maar stel dat de kosten ongeveer SRD 200 bedragen en de mensen betalen SRD 150 per maand, voor dat verschil moeten wij opdraaien. En het verschil dat wij moeten betalen, loopt soms op in de tienduizenden SRD. Wat wij hebben gezegd, is als wij nog door moeten gaan met de mensen ophalen en weer thuis afzetten, zijn dit de kosten die aan verbonden zijn. Wie die niet kan betalen, moet dan naar een andere manier zoeken. Met betrekking tot dit stuk is er niet gecommuniceerd met Sozavo. Als de mensen hierin bijstand van Sozavo willen, moeten zij die zelf vragen. Als commerciële instelling kunnen wij dat niet doen”, aldus Tjon. De Medicall-supervisor heeft echter aangegeven dat er toch naar andere opties gekeken zal worden om de mensen te helpen.

error: Kopiëren mag niet!