IGSR start met masteropleiding duurzame energietechnologie

igsrIn het IGSR Staatsoliegebouw is gisteren een nieuwe masteropleiding gelanceerd: de Master of Science Renewable Energy Technology. Op 30 juli 2012 heeft IGSR een projectvoorstel gedaan met betrekking tot de nieuwe studieopleiding. Guyana en Suriname die een samenwerking zijn aangegaan, hebben dit voorstel aangeboden aan het EU ACP Fund voor financiering. Na ongeveer een jaar is de overeenkomst getekend en op 4 oktober 2013 is men gestart met de uitvoering van het project welke tot 2017 zal duren.
Adekus doet dit project in samenwerking met de Universiteit van Guyana. De uitvoering van het project was begroot op ongeveer 614.000 euro’s, waarvan 457.000 euro een grand is van de EU en de rest een bijdrage van de respectievelijke universiteiten zal zijn. De doelgroep voor dit project zijn de studenten van het Faculteit der Technologische Wetenschappen (FTW), van de studierichting Electrotechniek en Waterbouwkunde. Maar ook beleidsmakers en professionals kunnen hieraan deelnemen. De aanleiding om dit projectvoorstel in te dienen was enerzijds een tekort van expertise op het vlak van energie, technologie en management. Er waren ook verschillende uitdagingen rondom klimaatsverandering en milieuvervuiling en expliciet de uitstoot van CO2. Er is ook gedacht aan het uitdragen van het groene imago van de twee landen met betrekking tot de nieuwste ontwikkelingen in 2015 en duurzaamheid in energievoorziening die voor beide landen zeer relevant is.
Anderzijds zijn er voor beide landen voldoende energiebronnen beschikbaar, met name biomassa, zonne-energie en windenergie. Beide landen hebben voldoende land en water. ‘Wil je deze bronnen verder ontwikkelen, zijn kennis en expertise op academisch niveau nodig.’ FTW heeft ook haar bijdrage geleverd door het curriculum te schrijven. Aan de studie zullen ongeveer 13 studenten, allen van de studierichting Electrotechniek en Waterbouwkunde, en 14 studenten van Guyana deelnemen. IGSR wil aan de hand van deze studie specialisten afvaardigen met kennis van vernieuwbare energietechnieken vanuit een kritische perspectief. Het programma zou in oktober 2014 starten, maar vanwege uiteenlopende redenen is er een achterstand van 16 maanden. Vanaf gistermiddag is men officieel gestart met de genoemde masteropleiding. Er moeten echter nog 7 speciale modules ontwikkeld worden ten aanzien van beleid, economie en wetgeving.
In de afgelopen periode heeft het IGSR ongeveer 11 masteropleidingen verzorgd, waaronder ‘Banking en Finance’, ‘Wiskunde’, ‘Geschiedenis’, ‘Macro Economic Analysis and Policies’ en de opleiding tot ‘Wetgevingsjurist’. In totaal heeft het IGRS al 76 studenten met een mastergraad afgeleverd. Momenteel worden de masteropleidingen Spaans en Nederlands, Environmental and Conservation Biology en Renewable Energy Technology verzorgd.

error: Kopiëren mag niet!