Santokhi: “Alle Surinamers zijn gelijkwaardig en alle Surinamers lijken op elkaar”

1 Santokhi (1)
1 Santokhi (2)“Alle Surinamers zijn gelijkwaardig en alle Surinamers lijken op elkaar.” Dit moet volgens VHP-voorzitter Chan Santokhi de nieuwe nationale lijfspreuk gaan worden. “In het belang van land en volk en ons aller streven naar natievorming zullen wij daarom gezamenlijk bewust het besluit moeten nemen in deze verlichte eenentwintigste eeuw, een aanvang te maken met het daadwerkelijk aanvaarden van elkaar als Surinamer, volledig voorbijgaand aan de externe fysieke kenmerken welke gerelateerd zijn aan het land of groep van herkomst’, zei Santokhi zaterdag in Cherics, bij de opening van het VHP-congres “Reflectie en heroriëntatie voor transformatie naar de grootste multi-etnische politieke organisatie”. De VHP organiseerde dit congres in verband met haar 67-jarig bestaan.
“Zoals gesteld, is politiekvoering in een plurale samenleving een tamelijk gecompliceerde aangelegenheid, onder meer vanwege de vele sentimenten en vooroordelen die gerelateerd zijn aan die pluriformiteit. Zo is het frappant dat alleen de VHP sedert haar ontstaan, in 1949, het stigma van etnische partij kreeg toegeworpen, ofschoon politieke verzuiling langs etnische en religieuze lijnen zich in vrijwel alle andere partijen openbaarde en zulks nog steeds in zekere mate plaatsvindt.” Volgens Santokhi heeft de VHP in het verleden op verschillende momenten initiatieven ontplooid om zich nationaal te positioneren. “Bij mijn aantreden als nieuwe voorzitter in 2011 heb ik ook een concrete aanvang gemaakt de VHP nationaal te positioneren en te etaleren. Alle afdelingen, kernen en andere partijvertegenwoordigingen kregen de instructie om het ledental en bestuur een reflectie van de samenleving, de verschillende etnische groepen, almede van gender en jongeren te doen zijn. Ter aansporing daarvan heb ik samen met partijgenoten en sympathisanten, het hele land door, huis aan huis bezoeken afgelegd en in een kort onderhoud met de bewoners, ongeacht wie dat waren, de VHP-boodschap van “de nieuwe wind en de nieuwe geest” uiteengezet. Dat deze landelijke campagne vruchten heeft afgeworpen, moge blijken uit de groeicijfers van onze partij in de verschillende districten bij de laatstgehouden algemene verkiezingen”, zei Santokhi.
“Helaas was die groei niet toereikend om het gestelde aantal DNA-zetels te behalen waardoor niet gedeeld kon worden in de beoogde regeerverantwoordelijkheid. Evaluatie en analyse van de campagnevoering en een herbeschouwing van het politieke veld zullen daarom moeten uitwijzen, hoe de partij aan snellere groei onderhevig kan worden gemaakt en in hoeverre de tot nog toe gevolgde strategie enige aanpassing behoeft’, legde de VHP-topman uit.
Deze eendaagse conferentie, die in de vorm van een symposium is, waar deskundigen een aantal partijspecifieke thema’s zullen belichten en werkgroepen daaropvolgend aan de hand van de voordrachten conclusies en aanbevelingen zullen doen, zullen de VHP tools moeten bieden om de grootste multi-etnische partij van Suriname te worden.
Asha Gajadien-Bhagwat

error: Kopiëren mag niet!